29 / 03 / 2024

AVM'lerde 3 saat ücretsiz otopark kararını uygulayan yok!

AVM'lerde 3 saat ücretsiz otopark kararını uygulayan yok!

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ve Danıştay’ın aldığı karara göre alışveriş merkezlerinde 3 saat boyunca otopark ücreti alınmaması karar işletmeler tarafından uygulanmıyor



Tüketiciler, otopark fişlerini hakem heyetlerine ibraz ederek haksız yere ödedikleri ücretleri geri alabilirler. Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek alışveriş merkezelerinin tüketici haklarını ihlal ettiğini belirterek, “Alışveriş merkezine giden bir tüketicinin, yaptığı harcamalar yetmezmiş gibi ayrıca otopark ücreti alınması kabul edilemez. Otopark ücretinin alınması tüketici hakkını ihlal etmek demektir”dedi. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği alışveriş merkezleri, mahkeme kararlarına karşın, araçlarıyla gelen müşterilerden ücret alarak haksız kazanç elde ediyor. UKOME ve Danıştay’ın kararma karşın birçok alışveriş merkezi otopark ücreti alıyor. Genellikle ilk 3 saate kadar alman otopark ücreti 3-13 TL arasında değişiyor. “Evrensel Tüketici Hakları 1. Maddesine göre de ücret alınmaması gerektiğini belirten İmrek, yurttaşların ikamet ettikleri veya otopark ücreti ödedikleri yerin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne elindeki fişi ibraz ederek otopark ücretlerini geri alabileceklerini anlattı. İmrek, bu heyetlerin valiliklerde ve kaymakamlıklarda bulunduğunu söyledi. Bilinçli tüketici olmanın önemine işaret eden imrek, “Haksız kazançta bulunan ve otopark ücreti alan alışveriş merkezini ve diğerlerini zabıta birim amirliklerine şikâyet etmek gerekli” diye konuştu, İmrek, bu tür haksız kazançlara karşı yurttaşlara hakkım araması çağrısında bulundu.


DANIŞTAY KARARI BOZDU AMA...

UKOME alışveriş merkezlerinin otopark ücreti almasına ilişkin daha önce, 30.01.2007 Tarih, 2007/1-4 Karar Numarası ile “AVM’lerin ilk üç saate (0-3 saat) kadar ücret almamasına, ilk üç saat dışında alınabilecek ücretin ise İBB’nin tarife komisyonunca belirlenen ücret oranında olması” şeklinde karar almıştı. Alışveriş merkezleri ise kararın iptali için İstanbul 2. fdare Mahkemesi’nde açtıkları davayı kazanmış ve dava Danıştay’a taşınmıştı. Danıştay 8. Dairesi ise 2009 yılında aldığı karar gereği, alışveriş merkezlerindeki otoparkların 0-3 saat arası ücretli olmasını öngören İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin kararını bozarak, AVM otoparklarının 3 saate kadar ücretsiz olmasına hükmetti.

Cumhuriyet


Geri Dön