26 / 04 / 2024

Ayamama Deresi’ndeki ıslah çalışmaları 5 bin 400 metreyi aştı!

Ayamama Deresi’ndeki ıslah çalışmaları 5 bin 400 metreyi aştı!

Yedi ilçeden geçerek Marmara Denizi’ne dökülen, son yıllarda taşkınlarla çevreye büyük zarar veren Ayamama Deresi’ndeki ıslah çalışmaları, 5 bin 400 metreyi aştı. İSKİ, dere güzergâhını düzelterek sel riskini bitirmeyi amaçlıyor



Ayamama Deresi’nde uzun yıllardır yaşanan sel baskınları tarihe karışıyor. Ayamama Deresi’nde geçmiş yıllarda birçok taşkın yaşanmış, bu sel baskınlarında can kayıpları da meydana gelmişti. Başakşehir, Sultangazi, Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece ve Bakırköy ilçelerinden geçerek Marmara Denizi’ne dökülen 42 km toplam uzunluğa sahip Ayamama Deresi’nde İSKİ tarafından yürütülen ıslah çalışmalarının, bu yılın sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Toplam 8.3 km’lik ıslah yapılacak Ayamama Deresi’nde çalışmalar 28 Ağustos 2008 tarihinde başlamıştı. Dere ıslahında, sorunlu olan yol ve kavşak geçişlerindeki kesitlerin genişletilmesi, yetersiz ve düzensiz olan dere güzergâhının düzeltilerek sel riskinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Başakşehir’den doğan, Basın Ekspres Yolu’nu takip ederek 6 ilçenin sınırından geçen ve Marmara Denizi’ne dökülen Ayamama Deresi, dere yataklarına yapılan kaçak yapılar ve bazı çevresel faktörler sebebiyle geçmişte her şiddetli yağışta taşıyordu. Yapılan çalışmalarla dere yatağı 4 kat genişletildi. Dere güzergahında yer alan kaçak ve dere alanına girmiş 119 yapının da yıkımı gerçekleştirildi. 500 yıllık yağış debisi dikkate alınarak projelendirilen çalışmayla, sağanak yağışlarda yol altı geçişlerinin tıkanması önlenerek acil müdahale ve temizlik imkânı sağlanacak.


RAKAMLARLA DERE ISLAHLARI

İstanbul’da 2004’ten bugüne 170 km uzunluğunda dere ıslah gerçekleştirildi. n Anadolu ve Avrupa yakasında 48 farklı derede 138 km’lik ıslah çalışması devam ediyor. n İstanbul’da ıslahı tamamlanan dere uzunluğu 451 km’ye ulaştı ve taşkın riskleri minimuma indirildi.


AYAMAMA SON DURUM

* Dünya Ticaret Merkezi ile E-5 Karayolu arasında kalan 25 m genişliğinde 2.72 m yüksekliğindeki 3.810 metrelik dere ıslahının 1.300 metresi tamamlandı.

* E-5 Havalimanı Köprüsü tamamlanarak trafiğe açıldı.

* E-5 Çobançeşme Kavşağı içindeki 340 metrelik dere ıslahı tamamlandı.

* Çobançeşme Kavşağı ile Sefaköy Köprüsü arasında 1.660 metrelik dere ıslahı tamamlandı.

* Sefaköy Köprüsü tamamlanarak trafiğe açıldı.

* Sefaköy Köprüsü ile Atatürk Parkı arasındaki 1.130 metrelik dere ıslahı tamamlandı.

* Proje kapsamında Ayamama Deresi’nin ıslahı gerçekleştirilen kısımlarında yürüme yolları yapılmaya başlandı.

* Ayamama Deresi Kaynarca (Ayazma) Kolu’nun mansap kısmındaki 5 m genişliğinde 3.5 m yüksekliğinde 304 m’lik dere ıslahı tamamlandı.

* İkitelli Kavşağı ile TEM Otoyolu arasında 1.220 metrelik dere ıslahının 700 metresi tamamlandı.

* Ayamama’da İSKİ tarafından bugüne kadar (Kaynarca Kolu dahil) 5.400 metreyi aşkın dere ıslahı yapılmış oldu.



Habertürk 


Geri Dön