27 / 04 / 2024

Ayasofya Sıbyan Mektebi lojman olmayacak!

Ayasofya Sıbyan Mektebi lojman olmayacak!

Sultan 1. Mahmud'un 1740 yılında yaptırdığı Ayasofya Sıbyan Mektebi binası lojman olmaktan kurtuldu



Her yıl iki milyondan fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ayasofya Müzesi'nin önünde yer alan Sıbyan Mektebi binası, Ayasofya'nın müze olarak ilan edildiği yıllardan bu yana müzenin müdürlerine lojman olarak tahsis edilmiş. Müzecilik çevrelerinin bildiği ancak vatandaşlar tarafından bilinmeyen bu tahsis nedeniyle Ayasofya'da müdürlük yapan isimler görevleri boyunca aileleriyle birlikte yaşamlarını Ayasofya'nın bahçesinde, 270 yıllık tarihi binada sürdürmüşler. Eğitim amaçlı yapılan binanın lojman olarak kullanılabilmesi için aslı bozularak odalar ve bölmeler oluşturulmuş.

Bina eski haline döndürüldü
Son olarak Ayasofya Müzesi'nde yıllarca müdürlük yapan Mustafa Akkaya'nın ailesiyle birlikte yaşadığı bina, Akkaya'nın geçtiğimiz yıl Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne atanmasıyla boşaltılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'de ilk defa gerçekleştirdiği bir uygulamayla Ayasofya Müzesi Başkanlığı'nın yanında müze müdürlüğü görevi de verilen Doç. Dr. Haluk Dursun'un ilk yaptığı icraatlardan biri Sıbyan Mektebi binasının lojman kullanımından çıkarılmasını talep etmek olmuş. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaydın'ın bu talebi yerinde bulmasıyla da bina içindeki tüm eşyalar çıkarılıp odalar ve bölmeler kaldırılarak yapı aslında olduğu gibi tekrara sınıf ortamına kavuşturulmuş.

Sıbyan Mektebinde çocuklara seminer
Sıbyan Mektebinin Cumhuriyet tarihinde en çok ihmal edilmiş yapılardan olduğunu belirten Haluk Dursun, "Sıbyan Mektepleri çok az bilinen ve çok zarara uğrayan bir konudur. Ya lojmandır ya derneklere tahsis edilmiştir yada ticarethanedir. Bir vatandaş Sıbyan Mektebi nasıldır, tasarımı nasıldır, eğitim nasıl yapılır bilmez.  Ayasofya Sıbyan Mektebi de müze olduğu yıllardan itibaren müze müdürlerine lojman olarak tahsis edilmiş. İçinde derslerin verildiği büyük Kubbealtı, yatak odası ve misafir odası olarak düzenlenmiş. Biz buna son verdik. Binaya kimliğine uygun, kültür ve turizme uygun bir fonksiyon kazandırmış olduk. Ayasofya'da artık lojman olmayacak" dedi.

Ayasofya'yla ilgili arşivlerdeki belge ve fotoğraf koleksiyonlarının sergileneceği Sıbyan Mektebi binasında bundan böyle ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik kültür ve turizm etkinlikleri düzenlenecek. Ayasofya Müzesi'ne gelenler isterlerse binayı da gezip görebilecek.

Serkan Akkoç/Habertürk


Geri Dön