25 / 04 / 2024

Aydınlı Grup, güneş paneli tarlası kuracak

Aydınlı Grup, güneş paneli tarlası kuracak

Hazırgiyimci Aydınlı Grup, gözünü enerjiye dikti. TBMM'den çıkacak güneşten enerji üretecek işletmelere uygulanacak tarife desteğini bekleyen grup, enerji üreten panel tarlaları yatırımı planlıyor



Hazırgiyimdeki 44 yıllık tecrübesinin ardından gayrimenkul işine de soyunan Aydınlı Grubu, şimdi de enerji sektörünü gözüne kestirdi. Temeli geçen yıl atılan ilk gayrimenkul projesi Solarkent'te ısıtma ve aydınlatma ihtiyacını güneş enerjisi yoluyla sağlayacak olan Aydınlı, güneşi yeni yatırımları için de mercek altına aldı.
TBMM Enerji Komisyonu'nda bekleyen güneşten enerji üretecek işletmelere uygulanacak tarife desteğini bekleyen grup, çıkacak sonuca göre yeni yatırımlara start verecek. Aydınlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, tarife desteği istenilen düzeyde gerçekleşirse, gerek güneş paneli üretimi gerekse enerji üreten panel tarlaları yatırımı yapabileceklerini söyledi.

Komisyonda tartışılan ilk 10 yıl için 20-25 euro/cent'lik rakamın normal olduğunu, AB ülkelerinde bu oranın 40 euro/cent civarında olduğunu anlatan Kavurmacı, "Fiyat yüksek olursa, yatırımlarda da patlama olur. Bizce fiyatın 30 euro/cent olması daha cazip. Ya da yerli panel kullanımında 25 euro/cent'e ekstra 8 euro/cent ödenmesi gündemde. Bu da içeride panel üretimini teşvik edecek bir unsur. Panel üretimi bizim de gündemimizde" dedi.
 
Akyiğit'e daire sattı
Güneş paneli üretimi konusunda ABD ve Avrupalı çok sayıda firmayla temasta olduklarını belirten Kavurmacı, son olarak Avusturyalı bir şirketten teklif aldıklarını söyledi. Kavurmacı, "Firma bize panel içinde enerji üretimini sağlayan hücreleri vermeyi teklif etti. Biz de dış paneli burada üretebiliriz. Avrupa'da çok yoğun kullanılan güneş enerjisi, şimdiye dek Türkiye'de yoktu, çünkü pahalı bir yatırımdı. HES'ler ve rüzgârdan sonra güneşte de devlet desteğinin gündeme gelmesi bu alandaki yatırımları artıracak. Kaldı ki Türkiye, İspanya'dan sonra güneş ışınlarının geliş açısı bakımından en verimli olduğu ikinci ülke. Biz de Meclis'ten çıkacak sonuca göre panel üretimi ve güneş paneli tarlaları yatırımı yapmayı planlıyoruz" dedi.

Aydınlı, 70 milyon TL'lik yatırımla gerçekleşecek olan gayrimenkul sektöründeki ilk işi Solarkent'te temeli henüz atmasına rağmen, 15 günde konutların yaklaşık yüzde 30'unu sattı. Geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle tanıtımı yapılan 866 dairelik Solarkent'ten, aralarında Collezione markasının sahibi olan Ekrem Akyiğit de bir daire aldı. Ortak alanların kullanımı için yıllık 780 bin kilovat enerjiyi güneş yoluyla üretecek olan Solarkent'in 2 yılda tamamlanması bekleniyor. Solarkent'te, çevresel alan da yağmur suyunun depolanması ile sulanacak.
 
İlk çeyrekte büyüdü
Pierre Cardin, US Polo ve Cacharel gibi uluslararası markaların üreticisi ve ana lisansörü olan Aydınlı Grubu, bu markalar için 130'u Türkiye'de olmak üzere 160 mağaza açtı ve 500 satış noktasına ulaştı. 2001'de 21 milyon TL olan konsolide cironun geçen yıl 225 milyon TL'ye çıktığını anlatan Aydınlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, 2009 ciro hedeflerinin ise 234 milyon TL olduğunu belirterek, "2800 olan çalışan sayısı da yeni yatırımlara paralel artacak" dedi.
Ayten Güvenkaya /Referans

Solarkent'te 520 TL taksitle! Taksitler düştü!


Geri Dön