29 / 03 / 2024

AYİD Kadıköy'deki kentsel dönüşüm için uyarı yaptı!

AYİD Kadıköy'deki kentsel dönüşüm için uyarı yaptı!

Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik, Kadıköy’de 2012’de 100 müteahhit varken, rakamın bugün 500’ü geçti.



Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik, Anadolu Yakası'nda özellikle Kadıköy’de çok hızlı bir dönüşüm sürecinin yaşandığını belirterek, dönüşümün getirdiği yükler ve sorunlar nedeniyle bir dizi tedbir almak ve erken çözüm bulmak gerektiğini söyledi.



Kentsel dönüşümde Türkiye’nin en hareketli bölgesi olan Kadıköy’deki müteahhit sayısı 500’ü geçerken, AYİD sorunlara çözüm bulmak için kent estetiği, iş ve çevre güvenliği ile enerji verimliliği konularında çalışmalara başladı.



Yasanın çıkmasıyla birlikte bölgede dönüşümün hızlandığını ifade eden Hakan Şişik, Kadıköy’de 30 bin 600 bina bulunduğunu, sadece yüzde 10’unun depremden sonra yeni yönetmeliğe göre yapıldığını kaydetti. Şişik, konutların yüzde 90’ının mühendislik hesapları olmadan inşa edildiğini anlatarak, bu binaların da yaklaşık yüzde 45’inin acil olarak yıkılması gerektiğini vurguladı.


Hakan Şişik, 2014 yılında Kadıköy’de dönüşüm için 872 ruhsat başvurusu yapıldığını ve 2015’te bu rakamın 1000’e çıkmasını bekliyoruz. Bu da her yıl ortalama 1000 şantiye demek. En az 15-20 yıllık bir dönüşümden bahsediyoruz.  Kadıköy’de 2012’de 100 müteahhit varken, rakamın bugün 500’ü geçi. Bazı müteahhitler iş almak için oranları arttırıyor. Eskiden yüzde 75’in üzerinde yer yoktu. Bugün her yerde yüzde 80 veriliyor. Bu durum maliyetleri artırıyor. Önümüzdeki dönemde sıkıntı olabilir” dedi.


Kentsel dönüşüm yasasında 2/3 kuralı nedeniyle anlaşmazlıkların daha kolay çözüldüğünü ancak bazı sorunların ortaya çıkmaya başladığınısöyleyen  Şişik, AYİD olarak bu sorunlara erken çözüm bulmak için bazı konularda çalışmalar başlattıklar. Bu konuların başında kent estetiği, iş ve çevre güvenliği ile enerji verimliliğinin geldiğine dikkat çekerek, “Binaları yıkılıp yeniden yapıldıkça kent estetiği sorunu ortaya çıkmaya başladı. Aslında sadece yıkmak ve yerine bina yapmak dönüşüm olmuyor. Bu yenileme oluyor. Sokaktaki binalar birbiriyle uyumlu olmalı. Dış cepheler, kaldırımlar, tabelalar uyumlu olmalı. Böyle bir dönüşüm mahalle bazında yapabilir. Belediye buna rahatlıkla çözüm bulabilir” 



Hakan Şişik, dernek olarak eğildikleri diğer bir konunun ise iş ve çevre güvenliği olduğunu belirterek, şantiyelerin içinde olduğu kadar dışında da güvenliğe dikkat etmek gerektiğini anlattı. Yıkılan binaların ortalama 500-600 metrekarelik parsellerde yapıldığını vurgulayan Şişik, “Bu alanlarda kule vinçler kuruluyor. Yan yana 15 kule vinç kurulabilir ama dönme çapları risk oluşturuyor. Operatörün bir hatası çarpışmaya ve kayba yol açabilir. Burada ortak vinç kullanımı olabilir” diye konuştu.



Yeni Akit


Geri Dön