26 / 04 / 2024

Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli TBM indirme töreni yapıldı! 

Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli TBM indirme töreni yapıldı! 

İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 ilçedeki 11 noktanın sel riski taşıyan yerlerini su baskınlarından kurtaracak Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli Tünel Açma Makinesi İndirme Töreni'ne katıldı. 



İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 ilçenin 11 farklı noktasındaki su baskınlarını önleyecek Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli TBM İndirme Törenine katıldı. Törene İBB Genel Sekreter Yardımcıları Şengül Altan Arslan, Murat Yazıcı ve Murat Kalkanlı ile İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu da katıldı. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, törende ilk konuşmayı Raif Mermutlu yaptı. Makineyle ilgili teknik bilgiler veren Mermutlu şunları söyledi: "190 ton ağırlığındaki makinenin delici bölümlerinde, 25 adet kesici elmas uç bulunmakta. İçerisinde bulunan lazerli ölçüm sistemi ile güzergahını bulacak. 500 KW'lık elektrikli motor gücüyle yol alacak ve ayda 300 metre ilerleyecek. Bu ilerleyiş, zeminin sertlik durumuna göre, artacak ya da eksilecek. Makine, yerin 50-60 metre altından, ikametlere zarar vermemesi açısından, genel olarak yol güzergahları takip edilerek ilerleyecek."

Projenin 18 ayda tamamlanmasını plandıklarını söyleyen Mermutlu sözlerine şöyle devam etti: "Ayvalıdere ile Haliç arasında bağlantı tüneli olarak inşa edilecek proje tamamlandıktan sonra, aşırı yağış dönemlerinde zaman zaman yaşanan taşkınlarla su altında kalan Fatih İlçesi'ndeki Vatan Caddesi, Aksaray Alt Geçidi, Tramvay Alt Geçidi, Aksaray Metro İstasyonu, Yenikapı Metro İstasyonu, Namık Kemal Caddesi ve TCDD Alt Geçidi; Bayrampaşa İlçesi'ndeki Otogar-Hal Bağlantı Yolu, Terazidere Mero Durağı; Esenler İlçesi'ndeki Merter E-5 Metro Durağı ve çevresi ile Zeytinburnu İlçesi'ndeki Zeytinburnu Tramvay Durağı ve çevresinde sel baskınları yaşanmayacak."

 Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli TBM indirme töreni yapıldı! 

Törende söz alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şunları söyledi: "Bunu sağlayacak en ana prensip de akıldan, bilimden, teknikten, mühendislikten uzaklaşmamaktır. Bu, her zaman bir şehir adına, bir ülke adına sizin güvenceniz olacaktır. O bakımdan, geçmişten bugüne yapılan, hazırlanan doğru bir süreci, doğru bir alt yapı tanımının bugün hep beraber devamını sürdürüyoruz. Dolayısıyla bizler de işi bitireceğiz. Yarınlarda, başka değerlere imza atacak, attıktan sonra da yine başka emanet edeceğimiz insanlar olacak ve onlara emanet edeceğiz. Bu, devletin ve kurumların gücünü ve devamını ispat eder. O zaman da toplumda her zaman için kuvvetli bir güvence olursunuz. İnsanlar da o toplulukta, kendini güvende hisseder. Bizim arzu ettiğimiz şey, bu ve bunun gibi faydalı işlerin, asla ve asla siyasileşmemesi, asla ve asla bir partinin ya da bir parti kurumunun malı mülkü ya da bir kişinin malı mülkü haline dönüşmemesidir."


Popülizme yenik düşen topluluklarda bu tarz işlerin çok kişisel ve bireysel marifetmiş gibi yazılıp, çizildiğini vurgulayan İmamoğlu, “O bakımdan dünden bugüne ve bugünden yarına benim ve arkadaşlarımın imza atacağı her şey İstanbul halkına aittir. Asla benim şahsımla ilgili, tek başıma anılmasını istemem ve dilemem. Bu, benim hayata bakışım ve prensibim. Bunun bütün çalışma arkadaşlarımız tarafından, bütün iş insanları tarafından, bütün İstanbul tarafından böyle irdelenmesini, böyle algılanmasını ve böyle hizmet edilmesini isterim. Bunu yaparsa, bunu başarırsak, gerçekten her birimiz vatansevere dönüşürüz” dedi.

Makinenin Alman bir firma tarafından üretildiğini aktaran İmamoğlu, "Teknolojilerini bizimle paylaşarak, üretimin böyle güzel bir hizmete dönüşmesi bizi mutlu etmiştir. Onlara da teşekkür ediyorum. Umut ediyoruz ki, -yanlış anlamasınlar- biz de bu ve bunun gibi daha güzel makineleri yapabilen bir ülke olalım. Onun da altını çizelim. Ama artık dünyanın sınırları yok. Elbette ki en iyisini, en ucuzunu almaya gayret edeceğiz ama aynı zamanda bizler de üretmek isteyeceğiz." dedi. Ayrıca, TBM'ye, Melen Çayı'nın İstanbul'a ulaştırılması için başlatılan projenin Sarayburnu şantiyesinde, 27 Eylül 2007'de iş kazası sonucu yaşamını yitiren mühendis Gülseren Yurttaş'ın adını verildi. 


Geri Dön