26 / 04 / 2024

Ayvansaray'daki tarihi surlara beton skandalı sürüyor

Ayvansaray'daki tarihi surlara beton skandalı sürüyor

Ayvansaray'daki tarihi surlara aydınlatma için beton döküldü. Tarih katliamı ortaya çıkınca surların üzerindeki 13 beton kaldırıldı ancak dibindeki 67 beton öylece kaldı



Anıtlar Koruma Kurulu'nun izni olmadan çivi çakmanın dahi yasak olduğu Ayvansaray'daki tarihi kara surlanndaki beton skandalı sürüyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 500 bin TL para harcayarak tarihi surları ışıklandırmak istemişti. Ancak bu kapsamda yapılan çalışmalar, tarih katliamından farksız oldu. Tarihi surlann üzerindeki 80 noktaya beton dökülerek 80 adet projektör ışık yerleştirildi.

OTLARLA GİZLENİYOR

 Ancak yapılan restorasyon işleminin yanlış olduğu ortaya çıkınca bu kez betonların sökülmesine karar verildi. Surların üzerindeki 13 aydınlatma betonu yerinden söküldü. Buna karşılık surların dibindeki betonlar ise öylece bırakıldı. Hatta betonların gizlenmesi için çiçek ve otlardan yararlanıldı. UNESCO korumasında bulunan tarihi surlardaki hatalı işlemlere tepki gösteren CHP istanbul Milletvekili Çetin Soysal, suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

İstanbul'da bulunan tüm surlarının SİT alanı olduğu dile getiren Soysal, "Bu tür bölgelerin 50 metre yakını koruma altındadır ve hiçbiı işlem yapamazsınız. TBMM'den izin alınırsa çalışma yapılabilir. Ancak İBB iştiraki olan enerji firması, kuruldan bile izin almadan surlara beton dök dedi. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ışıkları  takabilmek toprağa metrelerce çukur kazıp ikişer ton beton döktüler. Ayrıca surların üstüne de beton döküldü. Bu işin yanlış olduğunu anlayınca surları üstündeki betonlar sökülüp kaldırıldı dibindekiler ise kaldı. Bu tarihi ayıbın sorumlusu 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'ır. Cezası 5 yıla kadar hapistir. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağım"
Gazete Habertürk


Geri Dön