25 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu ve meclis üyelerinin 'imar' yargılaması başladı!

Aziz Kocaoğlu ve meclis üyelerinin 'imar' yargılaması başladı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eski ilçe belediye başkanları ile Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin imar düzenlemeleriyle ilgili "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla yargılanmasına başlandı.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eski ilçe belediye başkanları ile Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Partili ve CHP'li üyelerinin aralarında bulunduğu 128 sanığın imar düzenlemeleriyle ilgili olarak "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 1-3 yıl arası hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya başlandı. Kocaoğlu ifadesinde, "16 büyükşehir belediyesinde bu tür davalar görülmüş mü" diye sordu.


İzmir'de, 2009-2011 yılları arasında, Karabağlar ilçesi Tahsin Yazıcı Mahallesi'nde, "ortaokul alanı" iken, "eğitim ve sosyal tesis alanı" olarak yapılan değişiklikte,  İzmir  Milli Eğitim Müdürlüğü'nün görüşünün alınmadığı, yine aynı ilçede "Park jeolojik yapı yasaklı koruma alanları" ve "orta yoğunluklu konut alanı" olarak belirlenmiş bölgenin ölçeklere uyulmadan konut alanı olarak belirlendiği, Buca ilçesindeki bir arazide "arka bahçe mesafesi"ne uyulmadığı, Seferihisar'daki arazilere de "kıyı imar planı"na aykırı imar uygulaması yapıldığı iddialarıyla şikayette bulunuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 2009-2011 döneminde Buca, Seferihisar ve Karabağlar ilçelerinde yapılan bu beş ayrı imar değişikliğiyle İmar Yönetmeliği'ne aykırı düzünlemeler yapıldığına ilişkin yapılan şikayetin ardından, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in verdiği izinle, Cumhuriyet savcılığınca soruşturma başlatıldı. Sanıklar'ın Danıştay'a yaptıkları itirazın reddedilmesi üzerine de Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hakan Evgin iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu.


İddianamede, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 128 sanık hakkında TCK 257/1. maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 1-3 yıl arası hapis cezası istendi. Aziz Kocaoğlu, dönemin ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 128 sanıklı davaya bugün başlandı. İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşması, salonun küçük olması nedeniyle İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Duruşmaya, sanıklar arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, o dönemde bazısı sadece meclis üyesi olan Ak Parti'li Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, CHP'li Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile diğer bazı sanıklarla avukatları katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların ifadelerinin alınmasına geçildi. 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iddianamede belirtildiği gibi bir suç olmadığını belirterek, "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yaklaşık 7-8 yıldır bu tür davalarla uğraştığı kadar diğer 16 büyükşehir belediyesi hakkında bu tür davalar görülmüş müdür? Bunun incelenmesini talep ediyorum" dedi. Suçlamaları kabul etmediğini, beraatini istediğini kaydeden Kocaoğlu, ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını bu aşamada istemediğini, çünkü suçsuz olduğunu söyledi.


Sanıklardan Murat Bakan, suçlamaya konu tarihler arasında Karabağlar Belediyesi Meclis Üyesi ve CHP meclis grup başkan vekili olarak görev yaptığını, nasıl ki parlamentoda yasa çıkarıldığında, bu yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilene kadar yürürlükte kalırsa, aynı şekilde belediye meclislerindeki kararların da iptal olana kadar yürürlükte olduğunu belirtti. Bunun da ceza değil, idari yargılama gerektirdiğini, yapılan işlemlerde hiçbir kamusal zararın oluşmadığını söyledi. İddianame aşamasında savcılık tarafından sanıkların ifadelerinin alınmadığını belirten Bakan, bu nedenle yargılamanın hukuka uygun olmadığını öne sürdü. Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları reddedip, beraatlerini istedi.


Ceza verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da istemediklerini, zira suçsuz olduklarını söyledi. 




Geri Dön