23 / 04 / 2024

Bakan Şimşek: Avrupa ile tam entegrasyon için çalışıyoruz

Bakan Şimşek: Avrupa ile tam entegrasyon için çalışıyoruz

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Avrupa'yla tam entegrasyonu için düğmeye bastıklarını belirterek, "Müteahhitlik dahil olmak üzere bütün hizmetler sektöründe, tek pazara üye olmak için süreci başlattık" dedi.



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Avrupa ile tam entegrasyonu için düğmeye bastıklarını belirterek, "Müteahhitlik dahil olmak üzere bütün hizmetler sektöründe, tek pazara üye olmak için süreci başlattık" dedi.


Şimşek, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) 64. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu'nda yaptığı konuşmada, hükümet olarak müteahhitlerin başarılarıyla gurur duyduklarını ve yanlarında olduklarını söyledi. 


Konjonktürlerin kalıcı olmadığına işaret eden Şimşek, önemli olanın esnek ve dinamik tepkilerin verilmesi olduğunu vurguladı. Şimşek, sektörün sorunlarının farkında olduklarını ve bunları hep birlikte çözeceklerini kaydetti. Yakın pazarlarda jeopolitik gerginliklerden ötürü, uzak pazarlarda ise petrol ve doğalgaz fiyatlarının etkisiyle sıkıntılar bulunduğunu belirten Şimşek, "Bizim en büyük önceliğimiz insan kaynağımız. Petrolümüz doğalgazımız yok. İyi ki de yokmuş biz insanımıza yatırım yaparak, bu ülkeyi büyüteceğiz. Beşeri sermayenin yanında kalkınma için altyapı çok önemlidir. Burada esas aktör sizsiniz" diye konuştu.


Şimşek, inşaat sektörüne yönelik zaman zaman spekülasyon ve eleştiriler yapıldığını dile getirdi. Bunun yanlış olduğunun altını çizen Şimşek, bu sektörün milli gelir içindeki payının, diğer gelişmekte olan ülkelerden çok da farklı olmadığını kaydetti. "Türkiye'nin sadece inşaat sektörü bazlı büyüdüğü ve bu büyümenin sağlıklı olmadığı" argümanını destekleyen bir veri olmadığını vurgulayan Şimşek, "Altyapıya öncelik vermeye devam edeceğiz. Önce insan, sonra altyapı ama tabii katma değer zincirinde de Türkiye'nin yukarı çıkması lazım, bir de Ar-Ge. Bu şekilde Türkiye, bilgi yoğun, teknoloji yoğun ürünler üretip dünyayla rekabet edecek" ifadesini kullandı.


- "Türkiye'nin önü açık"


Mehmet Şimşek, küresel ve bölgesel anlamda sıkıntılar bulunduğuna işaret ederek şöyle konuştu:


"Türkiye'nin önü açık. Çünkü, Türkiye'de siyasi istikrar ve güçlü bir hükümet var. Ama bu tek başına yetmiyor, daha önemlisi çok iyi bir yol haritamız var. Biz üç temel üzerine kurgulanmış reform programını, yol haritasını açıkladık. Şimdi hızlı bir şekilde bunu uygulamaya koyuyoruz. Orada da çok büyük iş fırsatları var. Aslında reform demek aynı zamanda fırsat demek, iş alemine daha fazla iş imkanı demek. Türkiyemizin algısını, çalışma hayatını iyileştirecek, eğitimde kaliteyi arttıracak, yargıda arzulanan hızı yakalayacak ve kamu finansmanındaki kaliteyi daha da iyileştirecek gibi birçok eksende, şimdi bir de makro anlamda reform programımız var."


Şimşek, Gümrük Birliği'nin şu anda sadece sanayi mallarına uygulandığını söyledi. "Türkiye'nin Avrupa ile tam entegrasyonu için düğmeye bastık" diyen Şimşek, müteahhitlik dahil olmak üzere bütün hizmetler sektöründe, tek pazara üye olmak için sürecin başlatıldığını anlattı. Kamu alımları, hizmetler ve tarımla birlikte Türkiye'nin 1990'lı yılların Avrupa'sına tam üye olmuş olacağını dile getiren Şimşek, "Ekim ayında inşallah Avrupalılar sözünde duracak ve vize serbestisi de gelecek. Dolayısıyla bizim yapısal dönüşüm reform programımızın üç ayağı da canlı ve güçlü bir şekilde Türkiye'yi ileri taşımak üzere kurgulandı. Bütçeyi aradan çıkardıktan sonra birçok reform yapacağız. Bir taraftan Türkiye'nin algısını, bir taraftan da realitesini iyileştireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.


AA




Geri Dön