28 / 03 / 2024

Bakırköy'deki 6 katlı bina çelikle güçlendirildi!

Bakırköy'deki 6 katlı bina çelikle güçlendirildi!

İstanbul'da yapı stokunun tartışıldığı son günlerde ise Bakırköy'de bir bina görüntüsüyle dikkat çekti. 6 katlı apartmanda çelik konstrüksiyon güçlendirme yapıldı.



İzmir'i derinden etkileyen depremin ardından İstanbul'da beklenen felaket tekrar büyük bir korkuya neden oldu. Megakentteki yapı stokunun tartışıldığı son günlerde ise Bakırköy'de bir bina görüntüsüyle dikkat çekti. İlçede bulunan 6 katlı apartmanda çelik konstrüksiyon güçlendirme yapıldı. Etrafındaki çeliklerle yoldan geçen herkesin dikkatini çeken bina hakkında konuşan Apartman yöneticisi emekli kaptan pilot Saim Türkekul, "Bu bina olduğu gibi çeliktir. Tüm kolon ve kirişler güçlendirildi" ifadelerini kullandı.

Edinilen bilgilere göre apartman 17 Ağustos 1999'da yılında yaşanan deprem sonucunda hasar gördü. Apartman sakinlerinin incelemelerinin ardından binanın güçlendirilmesi gerektiği belirlendi. 

Habertürk'te yer alan habere göre; hak sahipleri güçlendirmeyle ilgili anlaşama yapamyınca konu mahkemeye taşındı. 2000'de başlayan mahkeme süreci 2005'te sona erdi. Mahkeme binanın güçlendirilmesine karar verince apartman yönetimi de güçlendirme yöntemleri arasından 'çelik sistemli' olana karar verdi ve kısa süre içerisinde güçlendirildi.

TÜRKEKUL: BETONARME İLE DAİRELER YÜZDE 20 KÜÇÜLÜYORDU

Apartman yöneticisi emekli kaptan pilot Saim Türkekul süreç hakkında açıklamalarda bulundu. İncelemelerin üniversitede yapıldığından bahseden Türkekul, "Binayı güçlendirmede 2 yöntem vardı. İkisini de Kültür Üniversitesi laboratuvarlarında incelettik. Birisi betonarme sistemiydi. Betonarme sisteminde daireler yüzde 20 oranında küçülüyordu. Bunun üzerine binanın çelik epoksi sistemi ile güçlendirilirse, kiraya çıkmayacağımız, bütün sistemlerin çalışacağı ve her dairede 2 günlük çalışma ile binanın bu şekilde güçlendirilmesinin daha ekonomik olacağını düşündük, buna karar verdik. Binamız şu anda İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden bilirkişi raporuna göre 8,6 şiddetindeki depreme dayanabilecek şekildedir" diye konuştu.

"ÇELİKLER, KARABÜK'TE ÖZEL ÜRETİLDİ"

Binanın dış görünüşünün kendilerini de rahatsız ettiğinden bahseden Türkekul, şu açıklamalarda bulundu: "Biz aynı zamanda betonarme sistemi de denedik. O projede hem daireler yüzde 20 oranında küçüldü hem de Kültür Üniversitesi laboratuvarlarında yapılan incelemede 5,9 şiddetindeki depremde binamız çatladı. Denemeye biraz daha devam edilince 6,3 şiddetindeki depremde bina tamamıyla çöktü. Bu bina olduğu gibi çeliktir.

Tüm kolon ve kirişler güçlendirildi. Binanın önünden yol geçtiği için burası yamuk. Yamuk olduğu için ağırlık merkezi bulunamıyor. Kare veya dikdörtgen olması lazım. Onu sağladık. Bu çelikler Karabük'te özel olarak, esnediği zaman eski halini alacak şekilde üretildi. Dışardan bakınca milletin midesi bulanıyor, biz de utanıyoruz ama kaplatmak için para vermiyorlar. Bu zamana kadar İstanbul ve çevresindeki depremlerde hiç kimse evinden çıkmadı. Deprem anında çay bardağının içindeki kaşık oynamıyor."


Geri Dön