26 / 04 / 2024

Balkanlar'da yaşanan sel nedeniyle bir çok yerleşim birimi sular altında kaldı!

Balkanlar'da yaşanan sel nedeniyle bir çok yerleşim birimi sular altında kaldı!

Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı ve heyelanlar nedeniyle evlerin yıkıldığı Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da meydana gelen sel felaketinde, ölü sayısı 43'e yükseldi...



Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da, aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen selin bilançosu her geçen gün artmaya devam ediyor. Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı ve heyelanlar nedeniyle evlerin yıkıldığı Balkanlar'daki sel felaketinde, ölü sayısı 43'e yükseldi. 


Bosna Hersek Kriz Masası yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Federasyon'da şu ana kadar 7, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ise 17 olmak üzere toplam 24 vatandaş  sel ve meydana gelen heyelanlarda hayatını kaybetti. Yetkililer, Bosna Hersek'in Brçko, Biyelyina, Doboy, Maglay ve Zavidoviçi kentlerinde de selin yaralarının sarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Sivil savunma, belediye ve gönüllü vatandaşlar, cadde ve sokaklardakisel birikintilerini temizlemeye çalışırken, askeri birlikler ve insani yardım kuruluşları da vatandaşlara gıda ve içme suyu gibi malzemeler ulaştırmaya çalışıyor. Yolları kapalı olan bölgelerdeki vatandaşlara da helikopterlerle insani yardım malzemeleri ulaştırılırken, hasta, kadın ve çocuklar da helikopterlerle kriz merkezleri bünyesinde kurulan merkezlere getiriliyor. 


Bosna Nehri'nin taşmasıyla meydana gelen sellerin etkilediği Maglay, Zavidoviçi, Jelyezno Polye, Topçiç Polye ve Doboy gibi kentler, suların çekilmesiyle adeta çamur gölüne döndü. Selde köprülerin yıkıldığı, yolların çöktüğü, ağaçların devrildiği kentlerdeki vatandaşlar, çamurlara batmış ev ve yolları kendi imkanlarıyla temizlemeye çalışıyor. Bu şehirlerde hala elektrik ve suyun olmaması ise hayatı daha da zor hale getiriyor. 


Sırbistan


Sırbistan'da ise, seller yüzünden dün 15 olarak açıklanan ölü sayısının bugün 17'ye yükseldiği bildirildi. Ülkede ölenlerden 14'ünün cesedine, selden en çok etkilenen başkent Belgrad yakınlarındaki Obrenovats kentinde ulaşıldığı bildirildi. Sırbistan'da dün Sava Nehri'nin taşma tehlikesine karşı 13 bini Obrenovats bölgesinden olmak üzere toplam 30 bin kişi tahliye edildi. Obrenovats kentinin yanı sıra, Şabats ve Sremska Mitrovitsa kentlerinde de durumun ciddiyetini koruduğunu belirten yetkililer, ölü sayısının artmasından endişelendiklerini ifade etti.


Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Obrenovats kentindeki tahliye çalışmaları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki durumun yavaşça sakinleştiğini söyledi. Yaşanan felaketin ardından temizleme ve onarım çalışmalarının başlayacağını belirten Vuçiç, salgın hastalıkların önüne geçilmesinin önemini vurguladı. Vuçiç, aynı zamanda, Sırbistan'daki maddi hasarın bölgedeki sel felaketiyle boğuşan ülkelerden daha fazla olacağını da sözlerine ekledi. Sırbistan Başbakanı Vuçiç, önümüzdeki günlerde yağış olmadığı taktirde, ülkedeki olağanüstü durumun hafta sonu sona erebileceğini açıkladı.


Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu da yaşanan felaketin ardından bugünden itibaren 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.


Hırvatistan


Hırvatistan'ın doğu kısımlarında bulunan Jupaniya ve Slavonski Brod kentlerinde yaşanan sellerin ardından, Sava Nehri'nin tekrar taşma ihtimaline karşı tedbirler alındı. Sava Nehri'ndeki su seviyesinin yaklaşık 10 santimetre düştüğü belirtilirken, bu bölgeden 3 bin insan tahliye edildi.


Hırvatistan'da seller nedeniyle daha önce 1 olarak açıklanan ölü sayısının bugün 2'ye yükseldiği, 1 kişinin de sel sularına kapıldığı bildirildi.


Hırvatistan Devlet Mülkü İdare Ofisi, sel mağdurlarına geçici olarak kalmaları için boş daireler temin edeceğini bildirdi. Hırvatistan Savunma Bakanı Ante Kotromanoviç ise, binden fazla askerin ülkenin doğu kısımlarında vatandaşlara yardım ettiğini, tahliye ve arama çalışmalarının ise 2 helikopter ile gerçekleştirildiğini açıkladı. 


Hırvatistan İş Bulma Bürosu ise, selden etkilenen bölgelerin temizlik ve onarım sürecinde, bölgedeki iş sahibi olmayan vatandaşların çalıştırılacağını açıkladı.


Olağanüstü oturum


Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi de, ülkede son 120 yılın en etkili yağışlarıyla birlikte nehirlerin taşması sonucu meydana gelen seller sebebiyle, olağanüstü oturum gerçekleştirdi.


Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç başkanlığında Sırp Üye Neboyşa Radmanoviç ve Hırvat Üye Jelyko Komşiç'in katılımıyla basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından basın toplantısı düzenlendi.


İzzetbegoviç, Bosna Hersek'te yüzlerce kilometrelik alanın sular altında kaldığını ve su seviyesinin bazı bölgelerde 3 metreyi aştığını söyledi.


Onbinlerce vatandaşın tahliye edildiğini ifade eden İzzetbegoviç, "Henüz yaşanan cay kaybı ile ilgili resmi bilgilerimiz yok. Bugün yaptığımız oturumda, sel ve heyelanlardan etkilenen bölgelerdeki durumun çok ağır olduğunu konuştuk. Bosna Hersek'te farklı seviyelerde bulunan tüm yönetimlerin disiplinli ve bir olarak hareket etmesi gerekiyor. Uluslararası yardımın daha hızlı ve etkili bir şekilde vatandaşlarımıza ulaşması için Bakanlar Kurulu'ndan gereken her şeyi yapmasını talep ediyoruz" diye konuştu.


Birlik olmanın ve iş birliğinin, sel felaketiyle boğuşan ülkede hiç olmadığı kadar önemli olduğunu vurgulayan İzzetbegoviç, yaşanan durumun siyasi çıkarlar için kullanılmaması gerektiğini kaydetti.


Selden etkilenen bölgelerin temizlenmesi ve onarımı için büyük kapsamlı bir plan yapılması gerektiğine işaret eden İzzetbegoviç şöyle devam etti:


"Bakanlar Kurulu, ilgili bakanlıklarla koordineli bir şekilde, ulaşan yardımların dağıtılması ve daha fazla yardımın toplanması için çalışmalı. AB fonları ile ilgili ise,Bosna Hersek Bakanlar Kurulu, Hırvatistan ve Sırbistan ile ortak bir yaklaşım için gereken adımları atmalıdır. Bildiğiniz üzere, şimdiye kadar Türkiye ve Azerbeycan'dan insani yardım getiren uçaklar ülkemize vardı. Bir kaç farklı ülkeden daha yardım aldık." 


"Yugoslavya ruhu esintisi"


Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp Üyesi Neboyşa Radmanoviç ise Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da etkili olan sellerin, bölgeyi bir araya getirdiğini gözlemlediğini açıkladı.


Son günlerde Bosna Hersek'te ve diğer ülkelerde çok güçlü bir dayanışmanın ortaya çıktığını belirten Radmanoviç, "Sanki Yugoslavya ruhunu yaşatıyoruz gibime geliyor, çünkü Slovenya'dan Makedonya'ya kadar, hergün yardımlar geldi. Şimdiyse, AB üyelerini Bosna Hersek'e yardım etme çağırısında bulunmalıyız. AB fonlarını kullanamamak, Avrupalı olan Bosna Hersek vatandaşlarının aleyhinedir. Eğer biz siyasi yetkililer yanlış yaptıysak, bu vatandaşlarımızın suçu değil. Bu ülkede, bir gün AB üyesi olacak Avrupalılar yaşıyor " diye konuştu. 


Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç ise Bosna Hersek'e bu zor anlarında yardımda bulunan herkese teşekkür etti. 


Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin, sel felaketinde vatandaşları tahliye etmek ve onlara yardım ulaştırmak için gösterdiği çabaları takdir eden Komşiç, Silahlı Kuvvetler mensuplarının ülke kahramanları olduğunu söyledi.


Almanya'dan yardım


Almanya’nın, Bosna Hersek ve Sırbistan'daki sel felaketinin ardından ilk aşamada bölgeye 350 bin avroluk yardım gönderdiği, 20 kişilik teknik yardım ekibinin de bölgede göreve başladığı bildirildi.


AA muhabirinin Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre, Bosna Hersek ve Sırbistan'da göreve başlayan Alman Teknik Yardım Kurumu (THW) ekipleri, felaketzedelere yardım ulaştırılması ve ağırlıklı olarak binalardan ve yerleşim yerlerinden suların boşaltılması işlemlerinde destek sağlıyor.


Dışişleri Bakanlığı, selden etkilenen bölgelere destek önlemleri için ilk aşamada 350 bin avro gönderildiğini açıklarken, 20 kişilik teknik yardım ekibinin göreve başladığını, bunların Almanya’dan gönderilecek yeni ekipler ve malzemelerle destekleneceğini bildirdi.


Almanya’nın Belgrad ve Saraybosna’daki büyükelçilerinin yerel makamlarla sürekli iletişim içerisinde olduğunu belirten Bakanlık, Almanya hükümeti ve yardım ajanslarının ek yardımlarda bulunmasının halen ele alınmakta olduğunu, bu konuda ilgili hükümetlerle koordinasyon içerisinde adımlar atılacağını kaydetti. 


Bulgaristan'dan taziye mesajı


Bu arada Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin de sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek ve Sırbistan’a taziye mesajı gönderdi.


Vigenin, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya’ya yolladığı mesajında, ülkenin acı yaşadığı bu günde yakınlarını kaybeden tüm ailelere baş sağlığı diledi. Vigenin, yaşanan felakette hasarın kısa sürede onarılmasını ve insanların en kısa sürede barınaklara kavuşturulmasını umduğunu ifade etti.


Komşu Sırbistan’ın Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç’e yolladığı taziye mesajında da Bulgaristan’ın dost ve insani desteğini verdiğini ifade eden Vigenin, felaketle mücadele edenler arasında mevcut tüm olanakları ile Bulgaristan’ın da yer aldığını belirtti. Vigenin mesajında, “Bu büyük doğa faciasının verdiği zararlarını ortak güç birliğimizle telafi edebileceğimize inanıyorum” ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön