26 / 04 / 2024

Bankalar faizleri indirdi, müteahhitler fiyatları yükseltti!

Bankalar faizleri indirdi, müteahhitler fiyatları yükseltti!

Yüzde 1’in altına çekilen konut kredisi faizleri, sektörü yeniden canlandırdı. Durumu fırsat bilen müteahhitler fiyatları artırdı.



Yüzde 1’in altına çekilen faiz ile kısmen canlanan piyasada bir ay içinde satılan kredili konutların sayısında yüzde 78’lik bir artış sağlandı. Uzun süredir dip yaşanan satışlardaki hareketliliği fırsat bilen bazı firmalar ve müteahhitlerin konut fiyatlarına yüzde 10 zam yapması, vatandaşın hevesini kursağında bıraktı, düşük faiz rüzgarının piyasaya etkisini de kısıtladı.

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 60 düştü. Karar Gazetesi'nden Denizhan Erkoç'un haberine göre; yeni yapılan bina sayısı düştükçe mevcut stokların düşme hızı yükseldi. Geçen aya göre kredili konut satışlarında yüzde 78’e yakın arttı. Bir ayda satışlar 7 binden 13 bin adede ulaştı. 

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin verilerine göre; şu anda Türkiye’de 800 bin ila 1 milyon arasında satılamayan konut bulunuyor. Sektör temsilcileri ise Türkiye’nin yıllık ortalama 650 bin yeni konut ihtiyacı duyduğunu ve işlerin yolunda gitmesi durumunda stokun 1-2 yılda eritilebileceğini kaydediyor. Stokların azalmasıyle konutlar daha da değerlenecek.

Konut alımını kolaylaştırmak için kamu bankalarının konut kredi faizlerini yüzde 0,99’a düşürmesi ve tapuda yapılan indirimlerin uzatılması ise mevcut stokların eritilmesi ve inşaat sektörünün geleceği adına büyük fırsat. Ancak sektörde meydana gelen bu bahar havasının üzerinden çok bir zaman geçmeden zam haberleri de birbiri ardına gelmeye başladı. Özellikle İstanbul başta olmak üzere çeşitli şehirlerde küçük ölçekli müteahhitler ve ev sahipleri fiyatları yüzde 5-10 arasında artırdı.

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa’ya göre indirimin üstüne yapılan bu zamlar sektörü baltaladı. Aşa konu ile ilgili olarak, “Kamu bankaları faizi aşağı çekince talep oluştu ama bazı ev sahipleri ile müteahhitler ‘Tüketicinin cebinden çıkacak para azaldı, bunun bir miktarını ben alayım’ anlayışıyla zam yaptılar. İnsanların elinden avantajlarını alırsanız, yaptığınız lüks konutların satılmasını daha çok beklersiniz” açıklamasında bulundu.

ÖZEL BANKALAR DA HAMLE YAPTI

Ziraat, Halk ve Vakıfbank’ın konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına düşürüp vadeyi 180 aya yükseltmesiyle özel bankalar da faizlerini düşürdü. İki hafta önce yüzde 1.55 ile 2.5 arasında değişiklik gösteren özel bankalarda bulunan konut kredi faiz oranı geride bıraktığımız hafta 1,34 ile 2,25 arasında gezen oranlara düşürdü. Kamu bankalarından 200 bin TL’lik 10 yıl vadeli kredi çeken vatandaşın toplam geri ödemesi 342 bin 500 TL olurken aylık taksitleri 2 bin 850 TL'ye denk geliyor. Özel bankalarda kredinin toplam geri ödemesi 403 bin TL’ye ulaşırken, aylık taksitleri ise 3 bin 360 TL’ye ulaştı.
 


Geri Dön