Barınma krizi büyüyor! Konut sitesi aidatları kirayla yarışıyor!

Barınma sorunu ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi haline geldi. Son dönemlerde konut fiyatları ve kiralardaki artış gündemdeyken site ve apartman aidatları da kiralarla yarışır hale geldi.
Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan enflasyonun etkisiyle, enerji, bakım-onarım ve güvenlik gibi hizmet maliyetlerinde yaşanan artışlar, konut sitesi aidatlarının da artmasına sebep oluyor.
Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan imzalı habere göre sene ortasında gündeme gelen elektrik ve doğalgaz zamları 2024’te aidatlarda ara zam yapılmasına sebep oldu.
Enflasyon düşse bile, önümüzdeki süreçte konut sitesi aidatlarında herhangi bir gerileme beklenmiyor. Bütçeleri giderek daha da zorlayan aidatlar, genellikle ocak ayında aidatı belirlemek için düzenlenen genel kurulda kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerginliğe sebep oluyor.
YÜZDE YÜZÜ AŞTI
Resmi olarak açıklanan verilere göre 2024 yılının ilk altı ayında aidatlar, kiralardan daha fazla yükselse de geçen seneye göre artış hızı yavaşladı.
Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre, mega kent İstanbul’da 2023 Ocak ayı ile 2024 Ağustos ayı karşılaştırıldığında aidat artışları ortalama yüzde 60 şeklinde oldu. Bazı lüks sitelerde bu oran yüzde 160’lara kadar yükseldi.
Aidatlar mega kent İstanbul’da ortalama 4 bin TL’den başlayarak 15 bin TL’ye kadar tırmanıyor. Lüks villa sitelerinde söz konusu bu rakamlar 15 bin TL’nin üzerine çıkıyor. İlçelere göre en düşük aidat tutarları da genel olarak Silivri ve Çatalca’da yer alıyor. En yüksek aidat tutarları listesinin başında ise Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Sarıyer yer alıyor.
MALİYETLERE BAKILMALI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada aidatların belirlenmesine ilişkin, “Sitelerin dışarıdan hizmet aldığı firmalar var söz konusu bu firmalara yapılan ödemelerde artış oluyor.
Ayrıca sitelerin kendi bünyesinde çalıştırmış olduğu ı temizlik, güvenlik, teknisyen personellerinin maaşlarına gelen zamlar var. Burada dikkat edilmesi gereken şey aidata gelen zammın maliyetlerin üzerinde olup olmadığı” ifadelerini kullandı.
KURULLARA KATILMAK GEREKİYOR
Yaptığı açıklamada “Yönetimin görevi sene sonunda bütçe fazlası vermek değil, denk bütçe yapabilmektir” ifadelerini kullanan Hakan Akdoğan, “Her sene düzenli şekilde genel kurullar yapılıyor. Söz konusu bu kurullara katılıp aidatların nasıl arttığını, hangi kalemlerde artış olduğunu incelemek ve buna göre miktara evet, hayır demek gerekiyor. Bu incelemeyi yapmadan sadece oran üzerinden miktarlara itiraz etmek doğru değil. Gelen maliyetlerle yapılan zammın oranına bakılmalı” ifadelerini kullandı.
Hakan Akdoğan, site sakinlerinin yönetici seçerken bu konuda deneyimli kişileri seçmesinin de önemli olduğuna da değindi.
Mega kent İstanbul’daki aidat artışları ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Hakan Akdoğan, “Aidatlara gelen zammı değerlendirmek için o sitenin ne kadar giderinin olduğunu incelemek gerekli. Toplamda 60 konutluk bir projeyle 600 konutluk bir projenin aidat gideri bir olmaz.Konut sayısı az olduğunda maliyeti pay etmek adına aidat ücreti daha çok olabiliyor.
Bu pay edilme sistemi de önemli. Konutlarda 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon, 3 oda 1 salon konut tipine göre aidat ücreti belirleniyor. Konut sitesi sakinleri bu miktarlar belirlenirken metrekare birim fiyatları üzerinden bu fiyatlandırmaların doğru olup olmadığını da kontrol etmeli” ifadelerini kullandı.
Türkiye, OECD'nin Konut Fiyat araştırmasında hem konut fiyatlarında hem de kirada 1. oldu!
Fiyatlar pahalı geldi, Ruslar Türkiye'den konut almaktan vazgeçti!
Konut kiralarının düşmesi için kira kontratı kanunun değişmesi gerekiyor!