24 / 04 / 2024

Başakşehir, emlak sektörünün parlayan yıldızı olacak!

Başakşehir, emlak sektörünün parlayan yıldızı olacak!

Turyap'ın Başakşehir 5. Etap Temsilcisi İbrahim Öz, 'Başakşehir ve emlak sektörü' konulu bir araşhrma yazısı hazırladı. Başakşehir, 2008 yılında Küçükçekmece ilçesinden ayrılarak ilçe yapılmıştır



Başakşehir, 2008 yılında Küçükçekmece ilçesinden ayrılarak ilçe yapılmıştır. Denize kıyısı olmayan Başakşehir, kuzeyde Arnavutköy, kuzeydoğuda Eyüp, doğuda Sultangazi ve Esenler, güneyde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar ile güneybatıda Esenyurt ilçeleriyle     çevrilidir.

İlçe üç ana bölgeden oluşuyor; Başak Konutları - İkitelli, Altınşehir -Kayabaşı ve Bahçeşehir.

Başakşehir 1. ve 2. etapları, Altınşehir merkezi, Güvercintepe, şžahintepe mahalleleri ve Kayabaşı köyü Küçükçekmece Belediyesi'ne, 4. etap ve 5. etabı Esenler Belediyesi'ne, Bahçeşehir ise Büyükçekmece ilçesine bağlı bir belde belediyesi durumundaydı. Fakat son yapılan düzenlemelerle bu semtler birleştirilerek Başakşehir ilçesi kuruldu.

İlçenin tarihçesi

Başakşehir'in kurulduğu bölgenin tarihi oldukça eskidir. Bu bölgenin Osmanlı dönemindeki ismi Azatlık'tır. Bu dönemde, Osmanlı Devleti'nin barut ihtiyacı buradan karşılanıyordu. Daha sonra, Altınşehir - Kayabaşı hattı başta olmak üzere bölgeye   Resneli çiftliği denildi.

çiftlik ve çevresindeki arazilerin parsellenmesi ve imara açılmasıyla ilçenin bugünkü mahalleleri oluştu. İstanbul'daki bilinen ilk yerleşim yeri olan Yarımburgaz Mağarası ilçenin Altınşehir semtinde Kayabaşı yolu üzerinde yer alıyor. Mağarada alt paleotik çağa ait kalıntılar ve Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı bulunuyor. Fakat kilise ağır tahribata uğramış. Mağaranın güneyindeki taş ocakları yarığı birçok yerli sinema filmine mekan oldu. Samlar bendi ve baruthanesi Osmanlı döneminde yapıldı ve günümüze gelmeyi başardı.

İlçedeki en sağlıklı biçimde günümüze ulaşan eser Resneli çiftliği'dir. Meşrutiyet'in ilanında önemli rolü olan bu Arnavut kökenli Osmanlı devlet adamı Resneli Niyazi Bey'e ait çiftlik hala ayaktadır. Yarım Burgaz Mağarası'nı .geçtikten sonra tarihi konaklar görülebilir. Ayrıca, çiftlik bölgesinin içinde bulunduğu vadide bitki çeşitliliği çok fazladır. Bu nedenle, buranın eko-arkeoloji parkına dönüştürülmesi düşünülüyor. şžahintepe yolunda, Sazlıdere üzerinde bir de tarihi köprü bulunuyor. Ancak hala kullanılan köprüde de ağır tahribat söz konusu.

Eğitim ve sağlık hizmetleri

İlçede üniversite yapılması planjanıyor. Bunun yanı sıra istanbul Üniversitesi'nin fakültelerinden birinin bölgede yerleşke açması düşünülüyor. Bahçeşehir ve Başak Konutları yeterli sayıda devlet ve özele okula sahiptir. Ancak Altınşehir'de okul sayısı için yetersiz denilebilir. İlçenin en büyük mahallerinden şžahintepe'de sadece tek bir ilköğretim okulu var. Bu bölgedeki plansız yerleşim sorunun başlıca nedenidir. İlçede bir devlet hastanesi ve çok sayıda sağlık kuruluşu mevcut. Ancak bu alanda da eşit olmayan dağılım söz konusu. Bahçeşehir ve Başak Konutları, hem devlet hem de özel kuruluşlar açısından daha donanımlıyken Altınşehir bölgesinde eğitim alanında da olduğu gibi sağlık ocakları dahil tüm sağlık hizmetleri yetersiz.

Ulaşım

İlçenin güneyinden TEM otoyolu geçiyor. Demiryolları Bahçeşehir'den geçiyor ve Ispartakule'de bir tren is-tasyonu bulunuyor. Hattın banliyö olarak uzatılması gündeme sık sık gelse de böyle bir çalışma henüz yürürlükte değil. Devam eden metro çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte Başak Konutları ve sanayi merkezi olan İkitelli'den geçerek raylı sistem Atatürk Olimpiyat Stadı'na kadar uzanacak. Böylece sanayi merkezi olan İkitelli'ye ve Atatürk Olimpiyat Stadı'na ulaşımın daha kolay olması ve ilginin de artması bekleniyor. İlerleyen zamanlarda ilçenin birbirinden kopuk semtlerini birbirine bağlayacak bir kuzey yolu yapımı   düşünülüyor.

Coğrafyası ve bitki örtüsü

İlçenin kuzeyi ormanlarla kaplıdır. Bu-nun dışında, bitki örtüsü bozkır ve çalılıklardan oluşur. Sazlıdere vadisi oldukça zengin bitki örtüsüne sahiptir. Sazlıdere baraj gölü ilçe sınırları içindedir. Sazlıdere akarsuyu buradan doğup Küçükçekmece gölüne akar. Ancak atık sular nedeniyle cazibesini kaybetmişdir. Ayamama deresi de ilçe sınırları içinde doğar. Bahçeşehir'den de Ispartakule deresi geçmekdedir. İlçede henüz herhangi bir ağaçlandırma alanı yoktur. Ama son yıllarda ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır.

Sosyo-kültürel özellikleri

İlçede sosyal yaşam alanları; Başak Konutları Sular Vadisi ve Türkiye'nin en büyük yapay göleti olan Bahçehir'deki gölet ve çevresindedir. Bahçeşehir ve Başak Konutları'nda sosyal ve kültürel yapılar mevcut. Ancak en sorunlu böige olan Altınşehir bölgesinde henüz altyapı çalışmaları bile tamamlanmadı. Türkiye'nin en büyük stadyumu olan Atatürk Olimpiyat Stadı bu ilçede yer alıyor. Ancak ulaşım zorluğu ve çevre şartlarının yetersizliği nedeniyle stat tam kapasite olarak kullanılmıyor.
Metrekare bazında kiralık ve satılık değerleri

Kiralık konutlar, 50metrekare ile 900 metrekare arasında değişiyor. Kiralar 500 TL.'den başlayıp 6 bin TL.'ye kadar çıkabiliyor. Satılık konutlarda aynı şekilde 50 ila 900 metrekare arasında bir çeşitlilik gösteriyor. 70 bin TL'den başlayan fiyatlar 4 milyon TL.'ye kadar yükseliyor.
Emlak Pazarı


Geri Dön