20 / 04 / 2024

Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı sürüyor!

Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı sürüyor!

İSU Genel Müdürlüğü, Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’ni azot fosfor giderimi yaparak ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi haline getirecek projenin inşaatını sürdürüyor.



İSU Genel Müdürlüğü, Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’ni azot fosfor giderimi yaparak ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi haline getirecek projenin inşaatını sürdürüyor. Bir yandan eski tesisin yıkım çalışmaları,bir yandan da yeni tesis için zemin güçlendirme ile havalandırma havuzu temel beton çalışmaları yapılıyor, Tesisin zemin güçlendirme çalışmaları kapsamında 30 metre uzunluğunda 1 metre çapında fore kazıklar  yapılıyor. Şimdiye kadar 600 adet fore kazık yapıldı. Toplam 1070 adet fore kazık ile zemin güçlendirilecek.


ESKİ BİNALAR YIKILIYOR

İSU Genel Müdürlüğü’nün 81 milyon TL ile en büyük bütçeli projesi olacak tesisin rehabilitasyonunda eski yapılarının yıkımı yapılıyor. Zemin güçlendirmesi yapılan alanda havalandırma havuzunun temel betonarmesine de başlandı. Havuzun demir çalışmalarının ardından ilk betonu dün atıldı.  


PROJEDE NELER YAPILACAK

Proje kapsamında, mevcut debisi 62.000 m3/gün olan Kullar Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi 142.000 m3/gün'e çıkarılacak ve azot, fosfor giderimi yapan ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek. Tesis üzerine güneş enerjisi panelleri konulacak. Türkiye’de ilk defa uygulanacak sistem ile tesis, kendi enerjisini kendisi karşılayacak. 2017 yılı sonunda işletmeye alınması planlanan Kullar Atıksu Arıtma Tesisi,  İSU Genel Müdürlüğü’nün Gebze, İzmit Plajyolu, Kandıra Merkez ve Kandıra Cebeci’den sonra beşinci ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olacak. 


Özgür Kocaeli 



Geri Dön