27 / 04 / 2024

Batı şžeria'da 4 bin Filistinli inşaat iznine çıktı!

Batı şžeria'da 4 bin Filistinli inşaat iznine çıktı!

İsrail hükümetinin, 5 bin 250 Filistinli"ye daha çalışma izni verilmesini planladığı bildirildi. Plana göre, Batı şžeria"daki Filistinliler"den 4 binine inşaat, 1,250"sine de tarım sektöründe çalışmaları için izin çıkarılacak  



İsrail hükümetinin, 5 bin 250 Filistinli"ye daha çalışma izni verilmesini planladığı bildirildi. İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer tarafından hazırlanan planın, Başbakan Binyamin Nietanyahu"dan da destek gördüğü bildirildi.

Plana göre, Batı şžeria"daki Filistinliler"den 4 binine inşaat, 1,250"sine de tarım sektöründe çalışmaları için izin çıkarılacak. Ben-Eliezer, sözkonusu planın inşaat sektöründeki dar boğazı gidermek için önemli olduğu kadar, İsrailliler ile Filistinliler arasındaki ilişkilerdeki güven açısından da önemli bir adım olacağını belirtti. Ben-Eliezer, yabancı işçilerin aksine, Filistinli işçilerin her gün evlerine dönmek durumunda olduklarını belirterek, bunun kendileri için de tercih edilir olduğunu kaydetti.

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı, bakanlığının ayrıca İsrailli işçilerin de inşaat alanında eğitilmeleri için çaba sarfettiğini kaydetti. Filistin yönetimi, Filistinli işçilerin Batı şžeria"daki Yahudi yerleşimlerinde çalışmalarına bu yılın başından itibaren yasak koymuştu. Ancak Filistinli işçilerin çoğunluğu, kendilerine bir iş alanı gösterilmeksizin konulan bu yasağa karşı.

Daha önce yapılan kamuoyu yoklamaları, Filistinli işçilerin yüzde 63"ünün Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlarda çalışılmasına konan yasağa karşı olduklarını belirtirken, Yahudi yerleşimlerinde üretilen ürünlerin boykotuna yüzde 70"in üzerinde destek vermişlerdi.

İsrail"de çalışma iznine sahip olmayan çok sayıda Filistinli"nin, Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlarda çalıştığı biliniyor. 2009 yılı sonu verilerine göre, İsrail"de çalışma iznine sahip 22 bin dolayında Filistinli işçi bulunurken, 10 binden fazla işçi de resmi izne sahip olmaksızın, genellikle mevsimlik işçiler olarak yerleşimlerde çalışıyor. Geçen yıl sonunda, Filistin Yönetimi"nin Batı şžeria"daki Yahudi yerleşimlerinde çalışma yasağı ile ilgili tavrını yumuşattığı yolunda iddialar gündeme gelmesine rağmen, Filistin yönetimi bunu yalanlamıştı. Ancak, yine de bir çok yerleşimde Filistinli işçiler çalışıyor.
A.A


Geri Dön