28 / 03 / 2024

Batman Çayüstü Köyü Ekolojik Köy olmak istiyor!

Batman Çayüstü Köyü Ekolojik Köy olmak istiyor!

Batman'ın Çayüstü köyü sakinleri, çok sayıda mağaranın bulunduğu köylerinde "Ekolojik Köy Projesi"nin uygulanması için valiliğe başvurdu..



Batman'ın Çayüstü köyü sakinleri, çok sayıda mağaranın bulunduğu köylerinin "Ekolojik Köy Projesi"ne dahil edilmesi için valiliğe başvurdu.


Batman'ın merkeze bağı Çayüstü köyü, betonarmenin girmediği yaşamın sadece mağaralarda sürdüğü yer olarak dikkati çekiyor.


Çok sayıda mağaranın bulunduğu köyün turizm için değerlendirilmesi ve "Ekolojik Köy" olması için köy sakinleri Batman Valiliği'ne başvurdu. 


Köy muhtarı Mesut Ekinci, AA muhabirine, köyün tarihinin 7 bin yıla dayandığını belirterek, yaşamın mağaralarda sürdüğünü ve 1990'lı yıllarda terör olayları nedeniyle köyün uzun süre boş kaldığını anlattı.


Ekinci, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken köyün, "Ekolojik Köy" olması için gerekli desteğinin verilmesini istedi.


- "Sahil köy olacağız"


Köyün turizme açılmasını istediklerini ifade eden Ekinci, şöyle konuştu:


"Gelirimiz yok, turizm bizim için bir gelir kaynağı olur. Bu konuda valilik ile görüştük. Tarihi köyümüz turizme elverişli. Ilısu Barajı'nda su tutulmaya başlamasıyla sahil köy olacağız. Hem nehir hem mağaralar hem de doğa. Bütün bunlar iç içe olacak."


Köyde 20 mağaranın olduğunu aktaran Ekinci, bunların 7'sinin ev olarak kullanıldığını, dile getirdi.


Ekinci, şöyle devam etti:


"Köyümüzde bir zat var Ebu Zerr El-Gifari. Onu da inanç turizmine kazandırmak istiyoruz. Hz. Muhammed'in ilk sahabelerinden ve müşriklere karşı ilk defa Kur'an-ı Kerim okuyan Ebu Zerr El-Gifari'nin makamı su altında kalacak. Bu konuda birkaç yere başvurdum. İnşallah onun makamını oradan taşıyarak suyun altında kalmasını önleyeceğiz."


- "Köyler arasında tur güzergahı olabilir"


Köyde incelemelerde bulunan Hasankeyf Üçyol köyü Ekolojik Köy Projesi Koordinatörü Emel Demirel de hayata geçirilmesi planlanan proje için 2 milyon 500 bin lira bütçe ayrıldığını söyledi.


Projenin 3 yılda tamamlanmasının planlandığını anlatan Demirel, köydeki mağaraları eve dönüştürmek istediklerini, mağaraların turistik anlamda konaklama alanları olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.


Projeye başka köyleri de eklemek istediklerini kaydeden Demirel, "Ekolojik köyler arasında tur güzergahı olabilir. Bu köy de tur güzergahına dahil edilebilecek yerlerden biri. Bunun için de köyde incelemelerde bulunduk" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön