27 / 04 / 2024

Baymak ve Şekerbank konutlara güneş enerji sistemi kuracak!

Baymak ve Şekerbank konutlara güneş enerji sistemi kuracak!

Baymak, Şekerbank'ın finansman desteğiyle konut, site ve işyerlerine güneş enerjisi sistemleri kuracak. İşbirliğiyle 2 yılda 3 bin 300 mekân santrale kavuşacak



Şekerbank ve Baymak, Türkiye'nin en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda bir ilki gerçekleştirmek üzere bir araya geldi. Bu kapsamda, güneş enerjisine geçiş yapmak isteyen apartman/site yöneticileri, bireysel müşteriler ve turizm yörelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmeler, Baymak'ın 7 farklı paketinden birini, Şekerbank'ın EKOkredi'si ile masrafsız olarak 60 aya varan vade ve yüzde 1'in altındaki faiz oranlarıyla alabilecek. 2017 sonuna kadar 3 bin 300 konut ve iş yerine 50 milyon TL'lik finansman desteği sağlamayı hedefleyen işbirliği sayesinde, 30 megavatlık (3 kentin yıllık elektrik tüketimi kadar) güneş enerjisi üretecek enerji sistemi kurulması planlanıyor. Baymak'ın hedefi ise 2017 sonuna kadar kuracağı 10 tesisle 55 milyon dolar ciroya ulaşmak. Şirket, Türkiye'de 2 yılda 100 megavata ulaşması beklenen çatı üstü fotovoltaik (PV) kurulumunun yüzde 30'unu gerçekleştirmek üzere hazırlık yapıyor. 


FAZLASI SATILABİLİR 

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, fotovoltaik yatırımının, güneyde 6, kuzeyde ise 7.5 yılda kendini amorti ettiğini belirtti. Çolak, "Bir aile, ortalama 6 yıldan sonra elektrik satabilir hale gelebiliyor" dedi. Bir ailenin yıllık kullanımı olan 3 KW'lık bir enerji sistemin Şekerbank desteğiyle kurulması halinde maliyeti 22 bin lirayı buluyor. 


AYLIK ÖDEME 420 TL

Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, enerji tasarrufunu yaygınlaştırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine destek olmak için 2009'da EKOkredi ürününü geliştirdiklerini ifade etti. EKOkredi ile bugüne kadar 69 bini aşkın kişiyi enerji verimliliğiyle tanıştırdıklarını ve yaklaşık 613 milyon TL'lik finansman desteği sağladıklarını kaydeden Ertürk, 4 kişilik bir ailenin ihtiyacını karşılayabilen 3 kWh'lik elektrik üreten güneş panellerine 60 ay vadede 420 liradan başlayan taksitlerle sahip olunabildiğini söyledi.


Sabah


Geri Dön