26 / 04 / 2024

Bayraktar Holding, 4 yeni ViaPort için düğmeye bastı!

Bayraktar Holding, 4 yeni ViaPort için düğmeye bastı!

220 Euro'luk yatırımla Avrupa'nın en büyük outlet'ini yapan Bayraktar Holding, 4 yeni ViaPort için düğmeye bastı. Bunun için 5 yıl içinde 2 milyar dolar yatırım yapacaklannı söyleyen Bayraktar, '2 yeni ViaPort İstanbul'da olacak.' diyor



220 Euro'luk yatırımla Avrupa'nın en büyük outlet'ini yapan Bayraktar Holding, 4 yeni ViaPort için düğmeye bastı. Bunun için 5 yıl içinde 2 milyar dolar yatırım yapacaklannı söyleyen Coşkun Bayraktar, '2 yeni ViaPort İstanbul'da olacak. Diğer ikisi de Suudi Arabistan'da v Cezayir-Fas- Tunus üçgeninde. Avrupa yakasında arsa için görüşüyoruz' dedi

İstanbul'da 220 milyon Euro'luk yatırımla Avrupa'nın en büyük outlet merkezini yapan Bayraktar Holding, 4 yeni ViaPort için düğmeye bastı. Bunun için 5 yıl içinde 2 milyar dolar yatıracaklarını ve olmayan bir şey yapacaklarını dile getiren Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Bayraktar 'Bizim konsept 200 bin metrekare altında arsaya oturamıyor. İstanbul'da şu an bu büyüklükte bir arsa almak için çalışıyoruz. Alıp Avrupa yakasında bir ViaPort daha açacağız. İstanbul'daki ViaPort sayısı 3 olacak' diyor.

İstanbul'dan sonra da yurtdışında iki ViaPort açacaklarının altını çizen Bayraktar, bu yeni yatırımlardan birinin Cezayir-Fas-Tunus üçgeninde, diğerinin de Suudi Arabistan'da olacağını dile getirerek, 'Riyad'da bize sunulmuş çok iyi araziler var. Avrupa'yı düşünmüyoruz' diyor. Yeni yatırımlarında mutlaka ViaPort markasını kullanacaklarını dile getiren Bayraktar şöyle devam etti: 'Biz klasik AVM yapmayacağız, içinde oteli olacak, kongre merkezi olacak, düğün salonları ve eğlence merkezi de olacak. Yapacağımız bir AVM 10 standart AVM bütçesine sahip olacak.

EN AZ 500 MİLYON DOLAR

Aslında inşaat Bayraktar Ailesi için hiç yabancı bir alan değil. çünkü şu an işi götüren 3 kardeş Ankara'da konut yapan inşaatçı bir babaya sahip. Alışveriş merkezlerine yatırım yapma fikri de zaman geçtikçe girişimci ruhunu dizginleyemeyen küçük kardeş Coşkun Bayraktar'm fikri. Babasının inşaat deneyimiyle kendisinin bir süre soyunduğu mağazacılık sırasında öğrendiği perakende tecrübesini birleştirerek bu alana girmek istediklerinin altını çizen Coşkun Bey, Kayseri'de ortaklarıyla başladığı KayseriPark yatırımından sonra Anadolu'ya yoğunlaşmadı. Tercihini istanbul'dan yana kullandı. Ama 'Artık doydu. Yeni AVM'ye yer yok' denilen istanbul'da farklı bir outlet konsepti yaratarak öne çıktı.
KayseriPark'tan sonra Ankara'da Vialife, ViaPort gibi projelerle bugüne kadar 400 milyon Euro'ya yakın yatırım yapan şirket, bunun 220 milyon Euro'sunu ViaPort için harcamıştı. Ama bundan sonraki ViaPort'lar için yatırım miktarı bir öncekinin neredeyse 2 katma çıkmış. Her birinin en az 500 milyon dolara mal olması bekleniyor.

Okuldan kibarca şutlandım üniversite dokuz senede bitti

Ankara Maltepe doğumlu Coşkun Bayraktar aslen Kayserili, inşaatçı bir ailenin 3 oğlundan en küçüğü, ilkokuldan sonra Ortaokulu Yükseliş Koleji'nde okuyan Bayraktar okulda hiç çift dikiş sorunu yaşamamış. Ama gezmeyi çok seven haşarı yapısı nedeniyle okulundan gelen talep üzerine resmi kayıtlarda 'atılma' gibi bir kayıt olmasa da kibarca şutlanınca Arı Koleji'ne devam etmiş. Vukuat neydi sorumuza 'Ne aklınıza gelirse vardı. Normal bir öğrencinin üniversite son sınıfa kadar yaşadığını ben o yıllarda yaşadım' diye açıklayan Bayraktar üniversiteyi Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde okumuş. Aslında üniversiteye gitmeyi hiç istememiş ama abisinin ikna etmesi üzerine Kayseri'nin yolunu tutmuş... Ama okulu bitirmesi 9 sene sürmüş. çünkü ilk sene okula giden Coşkun bey işlere dalınca sadece sınavlara gitmeye başlamış... ilk olarak et besiciliğine başlayan Bayraktar yatırımı yaptığı yıl çıkan deli dana krizi yüzünden biraz zorlanmış. Ama yılmamış. Aynı zamanda tekstil işine de girmiş. Bir anda 7-8 mağaza açmış. Bu arada Erciyes Spor'da Asbaşkan sıfatını bile almış. 4 sene sürdürdüğü bu görev süresince Erciyes Spor 3'üncü ligden birinci lige kadar çıkmış.

Kimden kredi alacağımızı biz seçeriz ve hemen alırız

Bugüne kadar 400 milyon dolar yatırım yapmışsınız, 2 milyar dolar çok yüksek değil mi

Hayır değil. Biz kirayla büyüyoruz.

Yani gayrimenkul zenginisiniz..

Olacağız inşallah. Daha tam oraya gelmedik. Biz ViaPort'lar yaparak mutlu olacağız.

Peki finansman ne olacak Tutar oldukça büyük.

Yüzde 20'sini zaten biz karşılamak zorundayız. Güven veriyorsanız insanlara hiç zor değil. Sonuçta onlar da kredi vererek para kazanıyorlar. Kendini ispatlamış markalarda sorun olmaz. şžirketimizin kredibilitesi yüksek. Yüzde 20-25'ini biz özsermayeden karşılarız. Geri kalanını da kredi olarak seçeriz ve alırız.

Krizde birçok yatırımcı kiralarda indirim gibi yollara gitti. Siz ne yaptınız

Projede her şey yolundaysa perakendeci sizden bir şey talep etmiyor. Kimse 'Mahvolduk' diye ayaklanmıyor. Biz ne indirim ne kur sabitlemesi yaptık. Hiç çıkan da olmadı. Bizde yer almak için sıra bekleyen birçok marka var.

Gerçekten outletmisiniz Kontrol mekanizmanız nasıl çalışıyor

Her mağazamızda müşterilerimiz yüzde 70 outlet ürünü satmak zorunda. Yüzde 30'un üstüne çıkarsa direkt yönetim bunu takip edip uyarıyor. Her şey konuşarak çözülüyor. Zaten böyle yapmazsa satışta geri düşeceğini de biliyor.

Sabiha Gökçen'de rötar dopingi

Outlet alışverişine meraklı turistlerden büyük ilgi gördüklerini dile getiren Bayraktar, 'Bizden en çok Araplar alışveriş yapıyor. En az parayı da Japonlar harcıyor' dedi. Arapların giyim, hamam tası tarzı hediyelik eşyalara yöneldiğinin altını çizen Bayraktar, 'Malatya pazarında kuyruk oluyorlar. Ama Japon turistler daha çok fotoğraf çekiyorlar. İlk günlerde turlar bize turist getirmek için komisyon istemişlerdi. Biz bunu kabul etmedik. şžimdi komisyonsuz getiriyorlar. Bir de Sabiha Gökçen'de rötar olunca turist bize geliyor' diyor.

Ara sıra ViaPort'a ihanet ettim

Özellikle AVM ve Outlet'lerde yeni trendleri görmek için sık sık yurtdışına çıkan Coşkun Bayraktar, 'Birkaç yer hariç dünyada birçok şehri gördüm' diyor. çok gezdiği için bu şehirlerde alışverişe de vakit ayırdığının altını çizen Bayraktar, ViaPort'ta alışveriş yapsa da zaman zaman kendi dükkanına ihanet edebildiğini söylüyor. Bayraktar'ın en büyük tutkusu ise motor. Hem speed hem crossing ile ilgilendiğinin altını çizen Coşkun Bey evli ve iki çocuk babası.
Habertürk/Ayşegül Akyarlı Güven
 

 

 

 

 


 


Geri Dön