19 / 04 / 2024

Bayram Oteli davası görüldü!

Bayram Oteli davası görüldü!

Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük hapis cezasının Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nce bozulması kararına uyan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı yeniden görmeye başladı.



Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük hapis cezasının Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nce bozulması kararına uyan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı yeniden görmeye başladı.


Van'da 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin, eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı nedeniyle "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından bugün hakim karşısına çıktı.


Van 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık Tevfik Bayram, sanık ve müştekilerin avukatları ile Bayram'ın yakınları hazır bulundu.


Yoklamanın ardından Yargıtay'ın bozma kararını okuyan mahkeme heyeti, dosyanın yeniden görülmesini kararlaştırarak, sanık ve müşteki avukatlarına söz hakkı verdi.


Müşteki avukatları, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozduğunu anımsatarak, sanığa üst limitten ceza verilmesi gerektiğini savundu.


Sanık avukatı Mehmet Denizoğlu ise önceki duruşmalarda ruhsatlarla ilgili gerekli incelemelerin yapılmadığını belirterek, dosya hakkındaki kovuşturmanın genişletilmesini talep etti.


Avukatların taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, sanık avukatının talebini reddetti ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.


Duruşmanın ardından adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan müşteki avukatlarından Övgü Erdoğan, Yargıtay'ın bozma kararına uyan mahkemenin, sanık avukatına beyanını hazırlaması için süre verdiğini bildirdi.


Mahkeme heyetinin bundan sonra sanığa üst sınırdan ceza vermesi gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "bilinçli taksir" hükümleri gereğince bu cezanın artabileceğini ifade etti.


Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin, kusuru bulunan kamu görevlilerinin yargılanmaları gerektiği yönünde bir kararı olduğunu ancak buna rağmen görevliler hakkında soruşturma izni verilmediğini öne sürerek, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmaması hukuksal bir yanlıştır. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin kararları tüm devlet organlarını bağlar. Bu karara uyulmaması hukuksuzluktur" ifadelerini kullandı.  


Van'da yaşanan depremlerde 644 kişinin hayatını kaybetmesine rağmen sadece Tevfik Bayram'a ceza verildiğine işaret eden Erdoğan, insanların hayatını kaybetmesinde sorumluluğu bulunan diğer kamu görevlileri, belediye çalışanları, mimar ve müteahhitlerin tutuklanmadığını dile getirdi.


Erdoğan, Türkiye'de bundan sonra yapılan tüm binaların gerekli önlemlerin alınarak inşa edilmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini bildirerek, "Gerekli önlemler alınmadığı durumda biz bu tür davalarla sık sık karşılaşacağız" dedi.


-Davanın geçmişi


Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin de aralarında bulunduğu 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.


Davanın 7 Ekim 2013'teki duruşmasında, sanık Bayram'a 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası ile 3 yıl otel işletmeciliğinden men cezası verilmiş, sanık ve müşteki avukatlarının itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi de eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı nedeniyle "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozarak, dosyayı iade etmişti.


AA


Geri Dön