18 / 04 / 2024

Bayrampaşa Cezaevi alanında dönüşüm ev fiyatlarını yükseltti!

Bayrampaşa Cezaevi alanında dönüşüm ev fiyatlarını yükseltti!

İBB'nin Bayrampaşa Eski Cezaevi alanında dönüşüm için proje ihalesine çıkacağını duyurması bölgede emlak fiyatlarını yukarı taşıdı...



Bayrampaşa Cezaevi'nin kapatılarak taşınmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredilen arsa ile ilgili imar planı değişikliği Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Planların onaylanmasından hemen sonra ihale duyurusuna çıkan İBB, söz konusu alanı 10 Eylül 2012 Pazartesi günü ihale edeceğini açıkladı. İşte uzun süredir bu anı bekleyen çevre sakini de evlerinin değerini yukarı taşıdı. Bölgede emlakçılık yapan Deniz Gayrimenkul yetkilileri 2-3 gün önce 74 metrekare 2+1 evine 115 bin lira isteyen ev sahibi ihale duyurusu ile birlikte evinin değerini birden 5 bin lira yukarıya taşıdı. Bazı müşterilerimiz ise evlerini satmaktan vazgeçti" bilgisini verdi.


Orta dönemde yüzde 20 artırır


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun ise Bayrampaşa'nın İstanbul'un merkezinde bulunan bir il olması nedeniyle burada dönüştürülecek 1 metrekare alanın bile hem bölge hem de çevre illere katkısının büyük olacağını beyan etti. İlk etapta çevredeki yapıların evlerini satmaktan vazgeçmesinin normal olduğunu belirten Erilkul , "Orta ve uzun vadede Bayrampaşa Cezaevi'nin dönüştürülmesi ve burada oluşturulan yeni yaşam alanları bölgenin değerini en az yüzde 20 artıracak. Üstelik bu bölgede daha çok 2-3 katlı evler olduğu gözleniyor. Bu evlerin de dönüşüme ayak uyduracağını düşünüyorum" dedi.


İhaleye yabancı ilgisi


Bölenin merkezi konumda olmasının da iyi bir avantaj olduğuna dikkat çeken İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, yerli yabancı birçok yatırımcının bölgeyle ilgili olduğunu söyledi. Şimdiye kadar önemli arazilerde yabancıların etkinliğini çok fazla görmediklerini kaydeden Aşa, "Önümüzdeki hafta yapılacak ihalede yerli yatırımcılarla birlikte yabancı yatırımcıların da devrede olmasına şaşırmayacağız. Dönüşüm bölgeyi şaha kaldıracak" dedi. Aşa dönüşüm ile birlikte cezaevi sınırlarına çok yakın olan binaların da birkaç yıl içinde dönüşeceğini beklemek gerektiğini söyledi.


İhale 10 Eylül Pazartesi günü yapılıyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) söz konusu alanın mimari, statik ve tesisat uygulama projelerinin hazırlanması için 10.09.2012 tarihinde Götürü Bedel Teklif usulü ile yerli ve yabancı tüm isteklilere yönelik proje ihalesi düzenleyecek. Başvurular İBB Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Gençtürk Caddesi Ağa Yokuşu Sokak No: 27 Fatih/İstanbul adresine yapılabilecek. İhale ise İhale İşleri Müdürlüğü M. Nezihi Özmen Mah. Kasım Sokak. No:62 4. Kat Merter 34169 Güngören/ İstanbul adresinde gerçekleştirilecek.


3 emsal ile yükselecek


Hazırlanacak proje, kent genelinde yapılacak diğer kentsel dönüşüm projelerine örnek teşkil etmesi düşüncesi ile 112 bin 270 metrekarelik yüzölçümüne sahip araziye yaklaşık 600 bin metrekare inşaat yapılacak. Kentsel dönüşüme yönelik olarak yapılacak projede planda verilen 3 emsal kullanılarak yaklaşık 3 bin 500 konut inşa edilecek. Konutların 700 tanesi 70 metrekare 2+1, 1050'si 80 metrekare 2+1, 350'si 90 metrekare 2+1, 525'i 100 metrekare 3+1, 525'i 110 metrekare 3+1 ve 350'si 120 metrekare 3+1 olacak. Konutlar toplam inşaat alanının yaklaşık yüzde 15'i kadar alanı kaplayacak. Zemin-zemin üstü katlarda ve açığa çıkan bodrum katlarda ticaret ve hizmet fonksiyonları bulunacak.


Her daireye 1 otopark


Konutlar için her daireye bir araçlık park alanı olacak şekilde otopark yapılacak. Plana göre yeşil alanı bol yerleşim alanı 15 bin kişinin yaşayacağı bir mahalle olacak. Ayrıca, tüm yapılar engellilerin rahat erişeceği şekilde dizayn edilecek.


90 bin metrekaresi ticari alan


Bölgede yaklaşık 90 bin metrekarelik bir ticaret merkezi inşaatı yapılacak. Binaların zemin-zemin üstü katları ve açığa çıkan bodrum katlarında imalat yapılmayan, bulunduğu mekânın dışına gürültü, duman, atık gibi rahatsız edici unsurlar salmayan dükkânların inşa edilecek. Ticari ünitelerde çevrenin ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş, ofis ve muayenehane mekanlarının, kuaför, kuru temizleme, kitabevi, lokanta, kafe, eczane, pastane, banka gibi. ticari ve hizmet birimleri yer alacak.


Bugün/Emine Açar


Geri Dön