19 / 04 / 2024

BDDK'dan flaş düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı!

BDDK'dan flaş düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

A Haber'de yer alan habere göre; toplam 4 bölümden oluşan tebliğ, faizsiz bankacılık ilke ve standartları kapsamında katılım, kalkınma ve yatırım bankalarının, müşterilerinin ve kamuoyunun bilgilendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır. Buna göre bankalar, faizsiz bankacılığın ilke ve standartları, ürün ve hizmetlerinin işleyişi, dayandıkları sözleşmenin hak ve yükümlülükleri hakkında müşterilerini açık, net ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirmekle yükümlü olacaklar. .

Bu kapsamda banka tarafından müşteriye bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirildiğini belirten bir bilgi formu verilecektir. Her bir ürün veya hizmet türü ile ilgili olarak banka ile müşteri arasında ilk sözleşme yapılmadan önce bilgilendirme yapılması zorunlu olacaktır. Söz konusu bilgiler; sözlü, yazılı veya uzaktan iletişim araçları kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Öte yandan, ürün ve hizmet satın alma sürecinde verilen bilgilerin etkinliği ve yeterliliği hakkında bilgi edinmek, eksiklik ve hataları düzeltmek için yılda en az bir kez örnekleme yöntemiyle müşteri anketi yapılması zorunlu olacaktır. . Anketlerde müşterilerin kendilerine sunulan ürün veya hizmetlerle ilgili faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına ilişkin farkındalık ve memnuniyet düzeyleri ölçülecektir.

BDDK dan flaş düzenleme! Resmi Gazete de yayımlandı!

KAMUOYUNUN BİLGİLENDİRİLMESİ

Tebliğ'de bankaların, faizsiz bankacılık ilke ve standartları ile ürün ve hizmetlerinin işleyişi hakkında açık, açık ve anlaşılır bir şekilde kurumsal internet sitelerinde kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekmektedir. Bankaların bu yükümlülüğünü yerine getirebilmeleri için bilgi işlem altyapısını kurmaları ve yeterli idari ve teknik önlemleri almaları gerekecektir.

Bu kapsamda bankalarca, "faizsiz bankacılık ürün ve hizmetlerinin mahiyeti ve işlem süreçleri", "faizsiz bankacılık işlemlerine uygulanan akitler çerçevesinde banka ürün ve hizmetlerinin dayanağını oluşturan akdin veya akitlerin türü, tarafların ilgili akit veya akitler çerçevesindeki konumu, hakları ve yükümlülükleri", "ürün ve hizmetlere ilişkin faizsiz bankacılık ilke ve standartları", "danışma komitesinin banka yıllık faaliyet raporu kapsamında yer verdiği; dönem içi faaliyetleri ve banka faaliyetlerinin faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına uygunluğuna ilişkin değerlendirmeler" ile "danışma komitesi ve üyelerine ilişkin tanıtıcı bilgiler" hakkındaki bilgilere kurumsal internet sitesi üzerinden yer verilecek.

Ayrıca bankalar, faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına uymayan varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin tanımı, niteliği, tutarı ve nasıl tasarruf edildiği konusunda kurumsal internet sitesi aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirecektir.

BDDK dan flaş düzenleme! Resmi Gazete de yayımlandı!

FAİZSİZ BANKACILIK DANIŞMA KOMİTESİ BAŞKANI YURT İÇİ YERLEŞİK OLACAK

BDDK, Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyum Tebliği'ni de düzenlemiştir. Düzenleme ile Faizsiz Bankacılık Danışma Kurulu Başkanı'nın tebliğ hükümleri kapsamında verilen görevleri düzenli olarak yerine getirebilmesi için yurt içinde ikamet etmesi zorunlu hale getirildi. Danışma kurulunun bağımsızlığına ilişkin hükümlerin yeniden incelendiği tebliğde, alınan kararların takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar danışma kuruluna bildirilmesi hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, yapılan değişiklik ile eski tebliğde yer alan "bankanın internet sitesinde danışma komitesi ve üyelerine ilişkin bilgilere yer verilir" hükmü yürürlükten kaldırıldı.

Son dakika BDDK açıklaması! Tüketici kredilerinde vade düştü!

BDDK açıkladı: Bazı destekler 3 ay uzatıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön