27 / 04 / 2024

Beatriz Corredor Sierra Ankara'da restorasyon çalışmalarını inceledi!

Beatriz Corredor Sierra Ankara'da restorasyon çalışmalarını inceledi!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’in davetlisi olarak Türkiye’de bulunan İspanya İskan Bakanı Beatriz Corredor Sierra, kentsel dönüşüm ve restorasyon çalışmalarını incelemek üzere Altındağ ilçe



Sierra’ya, Bakan Demir, İspanya Büyükelçisi Joan Clos ile Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki eşlik etti. Gezisi sırasında bölgedeki binaların tarihi ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Sierra, daha sonra Altındağ Belediyesi Kültür Sanatevi’ne geçti.

Belediye Başkanı Veysel Tiryaki burada Altındağ’ın son yıllarda yaşadığı dönüşüme ilişkin "Değişen Altındağ" başlıklı bir sinevizyon gösterisi sundu.

-5 YILDA 15 BİN KAÇAK YAPI YIKTIK"

Tiryaki, 2004’te Altındağ’ın yüzde 85’ini gecekondulardan oluştuğunu, yüzde 68’inin imarsız olanlardan meydana geldiğini ifade ederek, dönüşüm amacıyla 2005’te yıkımlara başladıklarını ve 5 yıl boyunca 15 bin kaçak yapı yıktıklarını anlattı.

Bu sırada İspanyol Bakan’ın konutlarda yaşayan insanlara ne olduğunu sorması üzerine Tiryaki, "İmar planları yaparken bu kişilere yer tahsis ettik, bu kişiler biraraya gelerek anlaşmayla müteahhite yaptırdılar, ancak daire verdiklerimiz de var" karşılığını verdi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile işbirliği yaptıklarını da anlatan Tiryaki, belediye olarak arazileri bulunmadığını, sadece organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sinevizyon sırasında Çinçin bölgesinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Tiryaki, bu bölgenin Ankara’nın en problemli bölgesi olduğunu, ancak bugün dönüşüm içinde bulunduğunu kaydederek, bölgede yapılan toplu konutlarda 120 metrekarelik dairenin 130 bin liradan satıldığını söyledi.

Tiryaki, dönüşüm yapılacak alanda kiracı olarak oturanlara da 15 yıl vadeyle konut sahibi olma imkanı tanındığını kaydetti.

-"ULUCANLAR, EKİM AYINDA AÇILIYOR"-

Veysel Tiryaki, Altındağ’deki restorasyon çalışmalarını da 2007 yılında başlattıklarını belirterek, 3 yıl içinde 250’nin üzerinde evi yenilediklerini ifade etti. Bu arada Ulucanlar Cezaevindeki restorasyon çalışmalarına da değinen Tiryaki, cezaevinin boşaltılarak, kültür sanat merkezi haline getirildiğini, içinde müze ve sanat galerilerinin bulunuduğunu anlattı ve Ekim ayında açılışın gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu arada söz alan Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, Ulucanlar Cezaevinin Türkiye siyasi tarihinde önemli yeri bulunduğunu, "acılı hatıraları içinde barındırdığını" ifade etti.

Sunumun ardından İspanya İskan Bakanı Sierra, Tiryaki’ye süreçle ilgili bazı sorular yöneltti ve kendisini "içtenlikle tebrik ettiğini" belirtti.

Daha sonra heyet, Hamamönünde bulunan Ganeta Restoranda öğle yemeği yedi. Yemeğin ardından Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak üzere ayrıldı.

İspanyol Bakan Sierra, Hamamönü’nde tamamlayacağı gezinin ardından Kuzey  Ankara  Kentsel Dönüşüm Projesi’nde incelemelerde bulunacak.
AA


Geri Dön