28 / 03 / 2024

Bekir Altan: Ücretlerdeki indirim harcamaları kısıtladı

Bekir Altan: Ücretlerdeki indirim harcamaları kısıtladı

İskenderun Demir Çelik AŞ'de (İSDEMİR) 1 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlayan işçi ücretlerindeki indirimin, başta bankacılıkta kredi kullanımları olmak üzere esnafın satışlarını da olumsuz etkilediği belirtildi



Halk Bankası İskenderun Şube Müdürü Mevlüt Kocakaya, bölgede demirçelik üretiminde düşüş ve ihracatında yaşanan azalmayla, çoğu fabrikanın kredi talebinin olmadığını, mevcut kullanıcılardan bazılarınınsa kredilerini kapattırdığını söyledi.

İskenderun'da kriz öncesine göre, kredilendirmede yaklaşık yüzde 60 talep daralması yaşandığını kaydeden Kocakaya, "Bizim bankamızda firmalar bazında kredi taleplerinde yüzde 40'lık daralma var. Küresel krizin etkisiyle, bölgede demirçelik üretimindeki düşüş, ihracatın azalması ve maaşlardaki kesinti, bankalara da yansıdı" dedi.

Kocakaya, bölgede demirçelik ve yan sektörlerinde üretim yapan tesislerin, küresel kriz yüzünden maliyetini kurtaramaması ile üretim ve satışlarındaki azalmanın, tasarruf tedbirlerini beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "En somut önlem, Erdemir ve İsdemir'de maaşlardan yüzde 35 indirime gidilerek alındı. İsdemir'in tedbirinin özellikle bulunduğu yöreye olumsuz yansımaları finans sektöründe kendisini belli etmeye başladı. Durumdan İskenderun'un tüm esnafı da etkileniyor. Çünkü bölgede çok sayıda İsdemir çalışanı var. Kesinti kent ekonomisinde de ticari işlemler hacminde yüzde 35 daralma anlamına geliyor."

Kocakaya, İsdemir çalışanlarına, diğer bankalar gibi Halk Bankası'nın da kredi verdiğini ancak, maaşlardaki kesintiyle birlikte bireysel kredi taleplerinde yaklaşık yüzde 50 küçülme yaşadıklarını bildirdi. Kredilerin ücretlere göre belirlendiğini anlatan Kocakaya, şunları kaydetti: "İndirim sonrası taleplerde daralma var. Müşteri maaşına göre kredi alıp ona göre harcama yapacak, ancak maaşındaki düşüş, alabileceği krediyi de düşürüyor, böylece piyasaya girebilecek para azalıyor ve harcamalar kısılıyor. Ama tüm bunların tedbir olduğu gerçeğiyle hareket ediyor, piyasanın düzeleceği umudunu taşıyoruz."

"1 LİRA HARCAYAN ÇALIŞAN, ŞİMDİ 60 KURUŞ HARCIYOR"
Dörtyol ilçesine bağlı Payas Beldesi Belediye Başkanı Bekir Altan da, bölge için çok önemli olan İSDEMİR'deki ücret indiriminin yöre ekonomisine de olumsuz yansıdığını söyledi.

İşçilerin indirim nedeniyle temkinli davrandıklarını, harcamalarını kısıtladıklarını anlatan Altan, "İsdemir çalışanları elbette bu yörede yaşıyor ve buradaki esnaftan alış veriş yapıyor. Maaşlarının düşürülmesi, esnafı olumsuz etkiledi. Çünkü indirim öncesi 1 TL harcayan bir çalışan, şimdi 60 kuruş harcıyor. Bu yüzde 35'lik bir kayıp demek" diye konuştu.


Geri Dön