27 / 04 / 2024

Belgrad Ormanı'nı PŞT hastalığı sardı!

Belgrad Ormanı'nı PŞT hastalığı sardı!

Ormana plastik poşet atma sendromu olarak tanımlanan PŞT hastalığı Belgrad Ormanı'nı sardı. Uzmanlar alarm verdi: Canlı çeşitliliği 2-3 yıl içinde yok olabilir



İstanbul'da 5 bin 400 hektarlık alanı kaplayan Belgrad Ormanları, gelişigüzel atılan poşetler yüzünden can çekişiyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper H. Çolak, acil önlem alınmadığı taktirde ormandaki bitki ve hayvan çeşitliliğinin 2-3 yıl içerisinde büyük ölçüde yok olacağı uyarısında bulundu. Çolak, "Doğadaki hiçbir canlıyı düşünmeden ormana plastik poşet atma sendromu" olarak tanımlanan PŞT hastalığının yol açtığı durumun vahametini şu sözlerle anlattı: "Almanya, Avusturya gibi gelişmiş ülkelerde, insanlar bez torba ya da sırt çantası kullanıyor. İçeceklerini de pet şişe yerine mataralarına koyuyorlar. Ancak ülkemizde böyle bir duyarlılık olmadığı için plastik atıklar düşünülmeden ormana atılıyor. Bu da orman zemininin plastik poşetlerle kaplanmasına neden oluyor. Toprağın en verimli kısmı olan üst tabaka da böylece poşetlerle dolduğundan binlerce canlı olumsuz etkileniyor. İnsanlar piknik yapmak için su kenarlarını daha çok tercih ettiğiklerinden burada hassas canlılar yok olmaya başladı bile."

'KONTROL ŞART'

Piknikçilerin yoğun olduğu cumartesi ve pazar günlerinin ardından İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün poşetleri topladığını kaydeden Çolak, belediyelerin de destek verdiğini ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti. Çolak, "Daha da acısı, insanlar bir önceki hafta bıraktıkları poşetlerin yanına örtü serip hiçbir şey yokmuş gibi davranmaları oluyor. Yazın Belgrad Ormanları'na her ay ortalama 20 bin araç giriş yapıyor. Bu nedenle ziyaretçi sayısının denetlenmesi gerekiyor" dedi.
Sabah/Sare TANRIVERDİ


Geri Dön