23 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: İş yeri açanların sayısı azaldı!

Bendevi Palandöken: İş yeri açanların sayısı azaldı!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlar hakkında yazılı bir açıklama yayınladı. Palandöken'in verdiği bilgilere göre; Yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkar sayısı 1 milyon 772 bin 650 oldu. Bu çeyrekte 70 bin 888 iş yeri açıldı, 29 bin 214 iş yeri kapandı.



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkarların sayısında bir artış olduğunu belirterek yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkar sayısının 1 milyon 772 bin 650 rakamına ulaştığını açıkladı. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Pendevi Palandöken yılın ilk çeyreğinde işçi ve sanatkarlarla ilgili rakamların bulunduğu yazılı bir açıklama yaptı. Palandöken açıklamasında açılan ve kapanan işletme sayılarına ilişkin rakamları basın ile paylaştı. 

Palandöken'in açıkladığı rakamlara göre yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkar sayısı 1 milyon 772 bin 650'e çıkarken esnaf ve sanatkarlara ait iş yeri sayısı 1 milyon 907 bin 857 oldu. 

Palandöken, "Yılın ilk çeyreğinde 70 bin 888 iş yeri açıldı, 29 bin 214 iş yeri kapandı. Diğer taraftan 20 bin 544 iş yeri de vergi kayıtları sona erdiği için resen terkin edildi ancak ilgilileri müracaat etmediği için sicil gazetesinde terkin ilanları yayınlanmadı. Böylece yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkarlara ait iş yeri sayısı 21 bin 130 arttı." ifadelerini kullandı. 

İş yeri açanların sayısı azaldı 

İşçi ve sanatkar sayısında artış yaşanırken iş yeri açanların sayısı yüzde 5 azaldı. Palandöken işyeri açanların sayılarının azaldığının altını çizdi.  İşyeri kapanışlarının da geçen yılın ilk 3 aylık dönemine göre yüzde 2 azaldığını anlattı. 

Palandöken, "Yılın ilk çeyreğinde en çok açılışı yapılan meslek kolları, 7 bin 730 ile büfe, bakkal ve market işletmeciliği, 5 bin 414 ile lokantacılık, 4 bin 270 ile kahvehane, kıraathane, çay ocağı işletmeciliği, 2 bin 878 ile pazarcılık ve 2 bin 703 ile servis aracı işletmeciliği oldu." açıklamasını yaptı. 

Palandöken en fazla işyeri açılışının yaşandığı illeri de açıkladı. Palandöken'den alınan bilgilere göre en fazla işyeri Muğla'da açıldı. 

Palandöken konuyla ilgili şunları söyledi: "Yılın ilk çeyreğinde illerin nüfus yoğunluğuna göre en fazla iş yeri açılışları sırasıyla Muğla, Çanakkale, Antalya, Artvin ve Burdur'da gerçekleşti. Nüfusuna göre iş yeri açılışlarının en az olduğu iller ise Şırnak, Batman, Hakkari, Bitlis ve İstanbul oldu. Yine nüfus yoğunluğuna göre iş yeri kapanışlarının en fazla olduğu iller Uşak, Çanakkale, Tunceli, Muğla ve Artvin olarak kaydedildi. Nüfusa göre iş yeri kapanışının en az olduğu iller de Kilis, Şırnak, Şanlıurfa, Van ve Gaziantep olarak sıralandı."


Geri Dön