29 / 03 / 2024

Bergama, Dünya Kültür Mirası Listesi adaylığı başvuru yaptı!

 Bergama, Dünya Kültür Mirası Listesi adaylığı başvuru yaptı!

Bergama, Dünya Kültür Mirası Listesi adaylığı için Dünya Miras Komitesi'ne başvuru yaptı. Başvurunun 2014 yılında sonuçlanması bekleniyor




     Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 nisan ayında Dünya Kültür Mirası ön listesine giren Bergama'nın adaylık dosyasının hazırlanması için belediye bünyesinde kurulan birimin çalışmalarını tamamladığını kaydetti. 

     500 sayfadan oluşan bilgi, belge ve fotoğrafların yer aldığı dosyanın Dünya Miras Komitesi'ne teslim edildiğini ifade eden Gönenç, Bergama ve çevresinin kültürel değerlerinin tasniflendiği ve kültürel varlıklarının ortaya konduğu dosyanın UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından en az 1,5 yıl inceleneceğini kaydetti. 

     Mustafa Gönenç, 2014 Haziran ayında UNESCO teknik heyetinin Bergama'ya gelerek incelemelerde bulunacağını belirterek, şunları belirtti: 

     ''2014 yılında sonuca ulaşacak sürecin kalıcı listeye girmekle sonuçlanmasını umuyoruz. Bundan sonraki dönemde heyecanla neticeyi bekleyeceğiz. Roma ve Helen dönemi tapınaklarına, tiyatrolarına, su yollarının ve sağlık merkezlerinin en ünlülerine sahip bir başkent olan ve antik dönem sonrası yaşamın kesintisiz olarak devam ettiği Bergama'nın Dünya Miras Listesi'ne girmesi, listede yer alan diğer arkeolojik varlıklara da güç katacaktır. Bölgemiz turistik anlamda yeni bir döneme girecektir. Bergama'da var olan potansiyelin UNESCO tarafından tescil edilmesi kenti yakın gelecekte bir dünya markası haline getirecektir.'' 

AA


Geri Dön