25 / 04 / 2024

Berlin Uluslararası Demiryolu Fuarı'nda Türk ürünleri yer aldı!

 Berlin Uluslararası Demiryolu Fuarı'nda Türk ürünleri yer aldı!

Dünyanın sayılı fuarlarından olan Berlin İnno Trans Uluslararası Demiryolu Fuarı'nda Türk şirketleri göz doldurdu



Çok sayıda Türk şirketi yüksek teknoloji ürünleri ile fuarda boy gösterirken, yüzde 100 yerli üretim vagon ve lokomotif de görücüye çıktı.


10 milyar dolar zarar


TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ilk kez yerli üretimle fuara katıldıklarını, Türkiye'nin yerli ray üretimiyle demiryolu sektöründe dünyanın yedinci ülkesi olduğunu söyledi. BUGÜN'ün sorularını cevaplayan Karaman şunları söyledi: "Demiryollarının son 20 yıllık zararı 10 milyar dolar. Biz bu 10 milyar doları yatırıma kanalize etseydik  Ankara  İstanbul 3 saat, Ankara Sivas 3 saate inecekti. Ülkenin bütün istasyonlarını tek tek gezdim. Master planı yaptık. 2004'ten bu yana 1100 kilometre demiryolu yaptık. Hedefimiz kendi hızlı trenini yapan, kendi elektroniğini kuran bir ülke olmak istiyoruz."


Hedefler iddialı


Genel Müdür Karaman, demiryollarının uzun yıllar ihmal edildiğini ama son yıllarda atılan adımlarla açığın kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Karaman, "2023'te 11 bin 480 km yüksek hızlı tren hattıyla toplamda 30 bin km'lik bir ağa sahip olacağız."



Karaman, Ulaştırma Bakanlığı, TÜBİTAK ve Demiryolu Enstitüsü ile uluslararası sertifikasyon ve test merkezi kuracaklarını söyledi:


BUGÜN GAZETESİ 


Geri Dön