25 / 04 / 2024

Beyoğlu'nda 'yerinde ve deprem esaslı dönüşüm' başladı!

Beyoğlu'nda 'yerinde ve deprem esaslı dönüşüm' başladı!

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yerinde ve deprem esaslı dönüşüme başladıklarını, bölgede bulunan 377 riskli binanın mühürlendiğini açıkladı.



Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu'nda 216'sı sit alanında, toplam 377 yapının, belediye tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 39. maddesi kapsamında yıkılma riski bulunan binaların mühürlendiğini açıkladı.

Beyoğlu nda yerinde ve deprem esaslı dönüşüm başladı!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Başkan Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu'nun İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden olduğunu söyledi. Tarihi geçmiş nedeniyle Beyoğlu'nda çok sayıda tarihi yapı bulunduğundan bahseden Yıldız, belediye olarak yapılarla ilgili incelemelerin devam ettiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Beyoğlu'nda 5 metruk binanın yıkımının gerçekleştiğini söyleyen Yıldız, şunları söyledi:

"Belediye olarak halkın can ve mal güvenliğini düşünerek tedbirler alıyoruz. İlçelerdeki binalarda belediye olarak çalışmalar yapıyoruz. Hangi binaların yıkılma tehlikesi olduğunu tespit edip gerekli prosedüre göre hareket ediyoruz. Beyoğlu'nda 216'sı sit alanında, 161'i de sit alanı dışında olmak üzere 377 yapı, belediyemiz tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 39. maddesine göre mail-i inhidam olduğu tespit edilerek statik rapor düzenlenmek suretiyle mühürlendi. Mühürlenen bu yapıların 209 tanesi tescilli eski eserlerden oluşuyor. Bu eserlerle ilgili her türlü işlemler, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma kurullarının alacağı kararlarla yapılabiliyor. 20 tescilli eski eser yapının kaldırılmasına yönelik işlemler başlatıldı. Anıtlar Koruma Kurulu'nun uygun görüşüne göre bu yapıların kaldırılması için işlemler başlatılacak."

İlçede yer alan 28 metruk yapı için güçlendirme çalışmalarının başladığını anlatan Yıldız, "5 bina yıkılmıştı geçen yıl. 8 metruk binanın yasal süreçleri ise başlamış ve devam ediyor. Genele baktığımızda ise 53'ü sit alanında, 58'i de sit alanı dışında olmak üzere toplam 111 metruk yapının bir kısmı yıkılarak, bir kısmı ise güçlendirilerek metrukluğu giderildi." diye konuştu. 

"YERİNDE VE DEPREMİ ESAS ALAN BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILIYOR"

Yıldız, Beyoğlu'nda yerinde ve depremi esas alan bir kentsel dönüşüm projesinin başladığını açıkladı.

İlçede vatandaşlara depreme dayanıklı ve sosyal donatıları olan yaşam alanları projeler ürettiklerini söyleyen Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun başında da Okmeydanı Dönüşüm Projesi geliyor. Çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütüyoruz. Bu büyük dönüşüme Fetihtepe Mahallemizden başlayacağız. Dönüşüm ofisimizi kurduk ve her türlü hazırlığı haftalık değerlendiriyoruz. Evlere gidilip ölçme ve değerlendirmeler yapıldı. Vatandaşlarımızın gönül rızasıyla kimseyi Okmeydanı'ndan başka bir yere göndermeden, mağdur etmeden yerinde ve depremi esas alan bir kentsel dönüşüm. Bunun dışında Piyalepaşa Evleri ile o bölge toparlandı. Kasımpaşa'da İstiklal Mahallemizde de bir çalışmamız var. Orayı da derleyip toparlamayı hedefliyoruz."


Geri Dön