19 / 04 / 2024

Beyoğlu'nun marka değeri yükseliyor!

Beyoğlu'nun marka değeri yükseliyor!

Posta Gazetesi'nden Alev Gürsoy Cimin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile son günlerde çok konuşulan ilçe olan Beyoğlu hakkında röportaj gerçekleştirdi..



Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'ndaki devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Demircan, "İstanbul'un sahnesi Beyoğlu, aynı zamanda dünyaya açılan bir kapıdır. Beyoğlu kültür-sanat ve ekonomi için tam bir açık kapı" diyor.

 

1- Son günlerde Beyoğlu çok konuşuluyor. Neler oluyor?


Beyoğlu, İstanbul’un sahnesi ve dünyaya açılan kapısıdır. Bütün bir İstanbul’un kalbi burada atıyor. Tüm dünya içinse bir cazibe merkezi. Beyoğlu’nu bu denli güzel ve özel kılan birçok etken var. Rengarenk bir yer. Mimarisi, sosyolojisi, tarihi dokusu ve eşsiz estetiği ile göz kamaştırıyor. Beyoğlu böyle büyük bir zenginliğin üzerinde kurulu. Buradaki tüm farklılıklar Beyoğ’unu bin bir çiçekli bir bahçeye dönüştürüyor. Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyanın aradığı biricik çözüm bu farklılıkları bir arada yaşatabilme formülüdür. Beyoğlu, bu formülün merkezidir. Beyoğlu’ndaki inovasyonun temelinde farklılıklar yatmaktadır. “Öteki” dediğimiz kavram Beyoğlu'nda yoktur. Bu ortak yaşam kabulü, yeniliklerin ve yeni fikirlerin önünün açılmasını sağlamıştır.

 

'KÜLTÜR-SANATIN KALBİ BEYOĞLU'NDA ATIYOR' 

2- Beyoğlu denince akla kültür ve sanat gelirdi. Şimdilerde durum ne?


Beyoğlu denildiği zaman akıllara sanat gelir, sinema gelir, kültürel faaliyetler gelir. Bu ezelden beri böyledir. Bugün de bu doku korunmakta ve her geçen gün geliştirilerek sürdürülmekte. Beyoğlu’nun katma değeri kültür-sanat etkinlikleri ve turizmdir. Beyoğlu’nun kimliğidir. Beyoğlu’nun çarkları bu endüstrilerle dönüyor ve ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlıyor. Ekonomik katkılarının yanı sıra bir kültür-sanat havzası olarak Beyoğlu bir yaşam biçiminin hayatta kalmasını sağlıyor; çünkü kültürün ve sanatın kalbi Beyoğlu’nda oturuyor. Beyoğlu, Donizetti Klasik Müzik Ödülleri, Itri Müzik Ödülleri, Sinema Ödülleri gibi birçok önemli kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Şehrin kültür sanat yaşamına sunduğumuz katkıyı her geçen sene artıyoruz. İnsanların sosyal yaşamına da dokunan pek çok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Taksim Meydanında 5 bin metrekare alan üzerine kurduğumuz festival ve etkinlik alanında şehrin kültür-sanat ve eğlence hayatına renk katan birbirinden güzel festivaller düzenliyoruz. Mayıs ayında başlayan ve 11 farklı festivalin yer aldığı ‘Beyoğlu Festivalleri Kasım ayma kadar devam edecek. Bu festivallerle yerli ve yabancı milyonlarca turisti İstanbul un dünyaya açılan kapısı Beyoğlu'yla buluşturduk.

 

Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi’nin kalbinde yer alan Grand Pera; kültür, sanat, eğlence, moda ve gastronominin hizmetine sunulan yeni nesil bir yaşam merkezi. Grand Pera, tarihi Cerclfe d’Orient binası, bin 250 metrekare fuaye alanına sahip 600 kişilik Emek Sineması, toplam 800 kişilik 8 sinema salonu ve bin 400 kişiye ulaşan seyirci kapasitesiyle, İstanbul ve Türkiye’nin cazibe merkezlerinden biri.

 

3- Narmanlı Han’daki restorasyon çalışmaları ne dununda?


İstanbul’un simge yapılarından Narmanlı Han’daki restorasyon çalışmalarında sona gelindi. İki ay içerisinde kapılarını açacak olan Narmanlı Han tarihi dokusuna uygun olarak geçmişte olduğu gibi yeşiliyle ve güzellikleriyle yeniden yaşayacak. Narmanlı Han; kendine has oval mimari tarzı, havuzlu avlusu, mor salkımlı ağaçlan, kedileri ve yılarca ev sahipliği yaptığı ünlü isimleriyle kentin simge yapılarından birisiydi. Narmanlı Han Ahmet Hamdi Tanpınar, Aliye Berger, Bedri Rahmi gibi isimlere ev sahipliği yapmıştır. Koca bir tarihe şahitlik eden Narmanlı Han’ın Atatürk gibi Yahya Kemal gibi isimleri ağırladığı da bilinmekte. Önemli bir konuma sahip. İstiklal Caddesi’nin giriş kapısında bir sanat eseri gibi duruyor. 1831 yılında inşa edilen ve bir dönem Rusya Büyükelçiliği olarak da kullanılan Narmanlı Han, restorasyon çalışmalarından sonra kentimizin kültür-sanat ve sosyal yaşamına zenginlik katmaya kaldığı yerden devam edecek.

 

Grand Pera, Türkiye’de ilk defa açılan Madame Tussauds Müzesi’nin yanı ara; zengin etkinlik programıyla sanatın her dalına hizmet verip ulusal ve uluslararası gösterilere ev sahipliği yapacak. Burada aynca 150 kişilik teleskopik oturma düzenine sahip tiyatro sahnesi yer alıyor. Grand Pera, çağdaş ve uluslararası standartlar ekseninde, Beyoğlu ruhunu yeniden canlandıracak.

 

'BEYOGLU'NUN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTİYORUZ'

 

4- Madam Tussauds Müzesi çok konuşuldu. Onu da dinlemek isterim....


Beyoğlu turizm faaliyetlerinin yoğun bir şekilde sürdüğü çok önemli bir destinasyon. Beyoğlu’na son 10 yılda, 40 bin yeni yatak ve 11 bin yeni işletme kazandırarak bu destinasyonun görkemini artırdık. İlçemizde turizm, kültür, sanat faaliyetleri adına çok güzel gelişmeler yaşanıyor. Bunlardan biri de Madame Tussauds. Bizim için çok büyük bir heyecan. Çünkü Beyoğlu’na marka bir müze kazandırdık. Madame Tussauds gibi bir müzenin Beyoğlu’nda olması güzel oldu. Müzemizin turizme katkıda bulunacağından şüphemiz yok. Bu tarz nitelikli faaliyetlerin  ve Beyoğlu’nun marka değerini yükseltecek işleri önemsiyoruz.

 

5- Smart Beyoğlu projesini çok merak ediyorum. Bu proje nasıl hayata geçti?

 

Beyoğlu çağın gerekliliklerini takip ediyor. Teknolojiden faydalanıyor. Modern bir Beyoğlu hayaliyle çalışıyoruz. Bu kapsamda çağdaş bir beyoğlu için birçok projeyi hayata geçirdik. Yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaçlarına cevap verecek projemizin adı Smart Beyoğlu. Proje kapsamında Beyoğlu'nun önemli noktalarına ekranlar yerleştirdik. Bu ekranlar aracılığı ile, civardaki önemli aktiviteleri kolayca görebiliyorsunuz. Beyoğlu'nun keşfini kolaylaştıracak bu ekranları akıllı telefonlar da kullanabilecek. Smart Beyoğlu Aplikasyonu ile destekledik. Geliştirilmiş haritası ve konum bilgileri ile Beyoğlu'nun her sokağını adım adım avucunuzun içine almış olacaksınız. İhtiyaçlarınıza göre aramalar yaparak Beyoğlu'nda her şeyi kolayca bulabileceksiniz.

 

HER ŞEY TEK UYGULAMADA


Belediye ile alakalı tüm işlemler tek bir uygulama üzerinden takip edilebilecek. Uygulamayı kullananlar direkt bana mesajlarını ulaştırabilecekleri gibi işletmeler ile ilgili yorumları da yapabilecekler. Beyoğlu'ndaki yüm bina, cadde ve işletmelerin kapısına QR kodları yerleştiriyoruz. Bu kodların taratılması ile birlikte bulunduğunuz caddeye, sokağa, apartmana dair detaylı bilgilere çok kolay ulaşabileceksiniz.

 

CİHANGİR'E YATIRIM

 

6- Ve Cihangir’e gelelim. Orada durum ne?


Cihangir, Beyoğlu adlı şiirin en güzel mısralarından biri. Biz/de Cihangir’e, hak ettiği alâkayı gösteriyoruz. Hala hayata geçmeyi bekleyen birçok projemiz de hazırda bekliyor. Cihangir yerli ve yabancı turistler için özel bir yer. İlk önce çevre düzenlemesi ve peyzaj işlerini tamamladık. Cihangir’de yaptığımız en büyük işlerin başında Büyükşehir Belediyemizin hayata geçirdiği Roma Bahçesinin üst kısmındaki sosyal tesis. Cihangir’e çok güzel bir sosyal tesis kazandırdık. Proje tamamlandığında iki katlı bir yaşam alanı Cihangir’de hizmete başlayacak.

 

HAYALİM DÜNYANIN ÖNDE GELEN ŞEHİRLERİNİ GERİDE BIRAKMAK

 

7- Beyoğlu için hayaliniz nedir?


14 yıldır Beyoğlu Belediye Başkanıyım. Beyoğlu’nun, İstanbul’un dünyaya açılan kapısı olduğunu bilerek göreve başladım. Görevim süresince yürüttüğümüz birçok projenin başında kentsel dönüşüm geliyor. Devam eden birçok dönüşüm projesiyle Beyoğlu’nun çehresini değiştiriyoruz. Galataport bu projelerden birisi. Tarlabaşı / Taksim 360 Kentsel Yenileme Projesi, Haliçport, Piyalepaşa İstanbul, Sütlüce - Ömektepe ve Okmeydanı projelerimiz Beyoğlu’na değer katıyor. Projelerin tamamlanmasıyla Beyoğlu bambaşka bir semt olacak. Çarpık yapılanmaya son veriyoruz. Tüm arzum, hayali cihana değer bir Beyoğlu. İstanbul’u ziyaret etmeye gelen bir turistin görmeden gitmek istemeyeceği bir Beyoğlu...

 

'TÜRKİYE'NİN VİTRİNİYİZ'


Beyoğlu’nu bir bütün olarak, tüm yönleriyle düşünmek ve bu şekilde ele almak mecburiyetindeyiz. Faaliyetlerimiz Beyoğlu’nun dokusunu muhafaza etmeyi ve güzelleştirmeyi hedeflediği gibi ekonomik göstergeleri de iyileştirecek. Bu yatınmların her biri istihdamı arttıracak. Ekonomik çarklar daha hızlı dönecek. Uluslararası kuruluşlar Beyoğlu’nda var olmak isteyecekler.

 


Geri Dön