25 / 04 / 2024

Bin yabancıya yaklaşık 1 milyon lira KEY ödemesi yapılacak

Bin yabancıya yaklaşık 1 milyon lira KEY ödemesi yapılacak

KEY ödemelerine yönelik düzenleme Meclis'ten geçti



Emlak Bankası 1987-97 arasında Türkiye'de çalışmış yabancıların da para ödediğini tespit etti. Yeni düzenlemeyle bin yabancıya yaklaşık 1 milyon lira ödenecek
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine ilişkin kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasaya göre, kurum ve kuruluşlara bildirim yapabilmeleri için 1 ay ek süre verilecek. Yeni düzenlemede yaklaşık 3 milyon hak sahibine 1.5 milyar TL civarında ödeme yapılması planlanıyor. Kanun tasarısı önceki uzatmalardan farklı olarak 1987-1997 yılları arasında Türkiye'de görev yapmış ve kurumları tarafından devlete KEY ödemesi yapılmış yabancıları kapsıyor. Sayısı bin civarında olan bu kişilere 1 milyon TL'ye yakın bir ödeme yapılması planlanıyor. Konut edindirme yardımlarının geri ödenmesinde ilgili kurumlardan kaynaklanan bir gecikme yaşandığını söyleyen tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, "Bu bir erteleme değil, düzeltmedir. Düzenlemenin tek bir amacı vardır; o da hak sahiplerinin mağdur edilmemesidir" dedi. KEY ödemesine hak kazanmış kişilerin listelerinin kendilerine zamanında iletilmediğini söyleyen Sayın, "5 bin 500 kuruma yazı gönderdik ve bu kurumlardan bilgi talep ettik. Bunlardan 780 tanesi bilgileri zamanında veremedi. SGK yaklaşık 1.2 milyon vatandaşımızın bilgilerini bize ulaştıramadı. Mağduriyetlerin önüne geçebilmek için yeni bir süre uzatımı kaçınılmaz hale geldi" diye konuştu. 28 Haziran'a kadar ek bildirimde bulunan kurum sayısının 6 bin 818'e ulaştığını belirten Sayın, "Yaklaşık 3 milyon vatandaşımıza toplam 1.5 milyar TL'lik bir ödeme yapacağız. Ödeme yapılacaklar arasında Türkiye'de çalışmış yabancılar da olacak" açıklamasını yaptı. Sayın, "Gelen telefon ve bilgi edinme kanalıyla yapılan başvurular yüzünden iş yapamaz hale geldik. Yurttaşlarımıza sesleniyorum; Lütfen eski kurumlarınızla konuştuktan sonra bizi arayın..." dedi.

3 MİLYON KİŞİYE MÜJDE
Yeni yasayla hak sahiplerine ilişkin bilgilerin bankaya bildirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara verilen 8 aylık süre bir ay daha uzatılacak. 28 Temmuz 2008 tarihinden sonra, Resmi Gazete'de yayınlanan listede hatalı olarak ismi bulunan yaklaşık 3 milyon kişi böylece bir hakka daha kavuşmuş olacak.

KEY OTURUMUNDA DARBE KAVGASI
Meclis Genel Kurulu'nda KEY ödemelerine ilişkin yasa tasarısının görüşmeleri sırasında iktidar ile muhalefet arasında 'darbe' tartışması çıktı. CHP'li Esfender Korkmaz'ın "Ben demiyorum ki Türkiye'de illa müdahale olsun. Ama halk müdahalenin zaruri hale geldiğine karar verirse olur" sözlerine AK Parti'li Fikri Işık sert yanıt verdi. Işık, "Bu konuşmayı okuma yazması olmayan insan bile yapmaz" dedi.
Ufuk Şanlı/Sabah


Geri Dön