28 / 03 / 2024

Bina bazlı dönüşüm doğru değil!

Bina bazlı dönüşüm doğru değil!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, bina bazlı dönüşümün, doğru bir dönüşüm olmadığının altını çizdi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor. son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özhaseki, bina bazlı dönüşümün, doğru bir dönüşüm olmadığının altını çizdi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Türkiye'nin ortak aklının şehircilik hususunda almış olduğu kararları bugün topluma açıklayacağız. Peki açıklayınca ne olacak? Bütün bu yapılanları yavaş yavaş yasalarımıza dercedeceğiz. Onları yasa haline getirmeye çalışacağız." dedi. 

 

Bina bazlı dönüşüm doğru değil!


Kentsel dönüşüme değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: "Bina bazlı dönüşüm, doğru bir dönüşüm değil. Aslında risk taşıyan binalar için doğrudur, yenilemek lazım ama şehircilik ilkeleri açısından ada bazlı bir dönüşüm gerekiyor. Çünkü oranın sosyal donatısını yeniden hesaplıyorsunuz. Okulunu, yeşil alanını, camisini, yollarını, kaldırımlarını yeniden hesaplıyorsunuz." şeklinde konuştu.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şey silüetle ilgili. Silüet noktasında son 20 yılda baktığımızda o yüksek kuleler gibi gördüğümüz binaların yapılması hususunda bir hata olduğunu herkes zaten kabul ediyor ama şunu da bilelim ki dünyanın her yerinde o tür yüksek katlılar var ama biraz daha belli yerlere toplanmış, altyapısı ve oranın ulaşımı çözülmüş yerler. İstabul'da biraz dağınık olduğu gözüküyor. Bu konuda bir hatadan bahsedilebilir." ifadelerini kullandı. 
 

 

Bakan Özhaseki: "Şehirlerdeki sorumluluk ortak sorumluluktur. Bütün yöneticilerin sorumluluğu vardır, vatandaşın da sorumluluğu vardır. Kimse kendini kenara çekmemeli. Bunu zorlayan vatandaş, onu da söyleyelim. Gidip de vatandaşı evinden çıkartıp 'Bir kat daha fazla yap' demiyoruz ki. Ortak sorumluluğumuz var. Bunu objektif konuşmak, doğruyu söylemek lazım ama bundan sonra artık bunlara izin verilmemesi gerekiyor. O noktada titiz bir çalışmanın içerisindeyiz." açıklamasında bulundu. 
 

 

Terörden zarar gören il ve ilçelere de değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: "7 bölgede yoğun çatışma yaşandı. Bu bölgedeki yıkılan az ve çok hasarlı yapı sayısı 70 bin civarında. Bunun 26 bini ağır hasarlı, yani yıkmak zorunda olduğumuz ve ev vermek durumunda olduğumuz vatandaşların konutları. Diğer kısımlar az hasarlı olduğu için onların parası ödendi. Öbür konutların hepsinin yapımına başladık, bir kısmı bitti teslim ettik, bir kısmı da devam ediyor, yakında teslim edeceğiz. En geç 6 ay içerisinde bütün konutlar bitecek ve hak sahiplerine vereceğiz, onda bir sorun yok" dedi.

 

Bina bazlı dönüşüm doğru değil!
 


Şehir içindeki askeri alanlar konularından bahseten Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: "Şehir içerisinde kalan askeri alanlar, bundan 50-60 yıl kadar önce bazen daha eski, şehirlerin çeperlerinde yer alan askeriyenin kullanacağı yerlerdi. Şehirler öyle büyümüş ki askeri alanları içine almış ve yutmuş. Buraların dışarıya taşınması çok doğru bir fikir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok" dedi.


Geri Dön