27 / 04 / 2024

Bina otoparklarında öncelikli kullanım hakkı kime ait?

Bina otoparklarında öncelikli kullanım hakkı kime ait?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yetersiz kalan otopark alanlarındaki kullanım önceliğini kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yetersiz kalan otopark alanlarındaki kullanım önceliğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Binamızda bağımsız bölüm sayısı kadar otopark alanı yok. Bu durumda kimlerin öncelikli kullanım hakkı var? Otopark konusunda alınacak bir karara kimler katılır, kimler katılmaz?' sorusunu yöneltti.

Bina otoparklarında öncelikli kullanım hakkı kime ait?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Binalarda eski yönetmelikten dolayı daire başına bir araç hesabı ile otopark alanı temin edilmiyordu. Üç bağımsız bölüme bir araç hesabı yapılıyordu. Dolayısı ile park her zaman problem olmuştur. Ancak yönetim planlarında aksine bir hüküm yoksa otopark ortak alandır ve her bağımsız bölümün kullanımına açıktır.

Bir çok binada ve hatta sitede aidat ödemelerinde bu şekildeki park problemi nedeni ile ihtilaf çıktığına tanık oldum. İhtilafın nedeni şöyle; bazı kat malikleri araçlarını parka sokamadıkları için aidatta indirim talep etmekteler. Ancak bu durumdaki parklara erken gelen, boş yer bulan park eder, park yeri bulamayan başının çaresine bakar. Sistem bu olunca da ihtilaf çıkar ve otopark ihtilaf kaynağı olur.

Bina otoparklarında öncelikli kullanım hakkı kime ait?

***

Neden üç bağımsız bölüme bir araçlık yer hesabı ile otopark yapılır? Mantıklı bir yanıtı yok. Hele bazı ailelerde birden çok araca ihtiyaç duyulduğu günümüzde. Ancak yıllarca böyle uygulanmıştır. Bu ortak gidere otoparkın giderleri dahil olduğu halde aracını park edemeyen bundan muaf olmaz. Otopark konusunda alınacak kararlara da tüm bağımsız bölüm malikleri iştirak eder.

Tapusu çocuğun üzerinde olan gayrimenkul nasıl devredilir?


Geri Dön