28 / 03 / 2024

Binada zorunlu deprem sigortası nedir

Binada zorunlu deprem sigortası nedir

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında ' Umarım iyi para toplanmıştır! ' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, yazısında  okuyucusunun    deprem sigortasının ödenmesi ile ilgili sorduğu soruyu yanıtlayarak okurlarını bilgilendiriyor...



Soru: Binamız projesine uygun yapıldı. Biz de bu durumu korumaya çalışıyoruz. Hatta deprem sigortamız bile var. Ancak bir gün estetik kaygılarla bile olsa binaya proje dışı bir değişiklik uygulasak, ileride deprem sigortasının ödenmesini engeller mi   F.A.

Cevap: Zorunlu deprem sigortasını düzenleyen 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykın olarak ve taşıyıcı sistemi etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatilmasına neden olan veya buna imkan veren malik meydana gelen zararın bu nedenle ortaya çıktığı veya arttığı tutar kadar tazminat alma hakkını kaybeder. Binanızda yapılacak tadilat bu kapsama girerse hasar bedeli alamazsınız. Ancak hasar bedelinin alınamayacağı veya tamamının alınamayacağı bir nokta daha var. Sigortalı hasarın beklenenin üzerinde olması ve bunun kurum kaynaklarını ve temin edilen koruma miktarını aşması durumunda ortaya çıkan zarar kurum kaynakları ve koruma miktarının toplamının zorunlu sigorta kapsamında ödenmesi gerekli toplam tazminata olan oranı dahilinde karşılanır. Yani büyük hasarlar arsa teminat riskine girecek.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön