18 / 04 / 2024

Binalar enerji verimliliği destekleri kapsamına alındı!

Binalar enerji verimliliği destekleri kapsamına alındı!

Yeni açıklanan ekonomi reform paketinde, salgın sonrası ekonominin güçlendirilmesi ile ilgili alınan önlemler arasında ekonomide yeşil dönüşümü teşvik eden adımlar da yer alıyor. 



Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kısa bir süre önce açıklanan ve ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde belirtilen yeni ekonomi reform paketi, salgın sonrası ekonominin güçlendirilmesine ilişkin önlemleri de kapsıyor. Söz konusu tedbirler arasında yeşil organize sanayi bölgeleri, yeşil finansmana yönelik projeler ve elektrikli araçlar gibi çevre dostu uygulamalar da yer alıyor.

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, yeşil organize sanayi bölgelerinin hayata geçirilmesi, enerji verimliliğini artırmaya dönük ve uluslararası yeşil finansmandan Türkiye’nin alacağı payın artırılmasına ilişkin çalışmalar gibi maddelerin Türkiye’deki çevre dostu yeşil bina ve sürdürülebilirlik hareketine yeni bir ivme kazandıracağına dikkat çekti. 

 Binalar enerji verimliliği destekleri kapsamına alındı!

Yeşil hareket sanayinin kalbine giriyor

Ekonomik reform paketine ilişkin açıklamalarda bulunan Altensis Kurucu Ortağı Dr.Emre Ilıcalı, ekonominin ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir yapıya kavuşmasının planlandığı pakette, ekonomide yeşil dönüşümü teşvik eden adımlara yer verilmesinin sevindirici olduğuna vurgu yaptı. 

Dr. Emre Ilıcalı, “Pakette bu bölüme ilişkin 3 ayrı maddenin yer alması, Altensis olarak yıllardır mücadelesini verdiğimiz konuların giderek gündemde daha üst sıralara geldiğini göstermesi açısından heyecan verici. Örneğin; yeşil binalar gibi. Pakette enerjisini kendi karşılayan ve kaynak verimliliği yüksek yeşil organize sanayi bölgelerinin hayata geçirileceğinden bahsediliyor. Yeşil hareket sanayinin kalbine giriyor. Sanayi bölgeleri kentler için önemli yatırımlar. Sanayinin etkinliğini artırmak kadar, kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla sanayi tesislerini bir araya toplayan bu bölgelerin çevre dostu yatırımlarla hayata geçmesi, enerji tasarrufu ve kentin hava kalitesi gibi birçok yararı beraberinde getirecektir. Bugüne kadar birçok sanayi tesisi yeşil bina yatırımı gerçekleştirdi. Ama sanayide bunun daha yaygın sonuçlar vermesi, elbette sanayi bölgeleri gibi daha büyük yatırımların bu anlayışla gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilecektir” açıklamasında bulundu. 

Yeni ekonomi reform paketine göre, Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hazırlanarak, yeşil finansmanın gelişimini sağlayacak ekosistem güçlendirilecek ve uluslararası yeşil finansmandan Türkiye'nin alacağı payın yükseltilmesi amacıyla çalışmalar yapılacak. Ayrıca pakette, elektrikli araç şarj altyapısının hayata geçirileceği ve toplu taşıma filolarında ve hizmet araçlarında elektrikli araçların kullanılmasının teşvik edileceği ifade ediliyor. 

 Binalar enerji verimliliği destekleri kapsamına alındı!

Enerji verimliliği teşvikleri genişliyor

Buna göre binalar ile tarım ve hizmet sektörlerinin de enerji verimliliği destekleri kapsamına alındığının altını çizen Dr. Emre Ilıcalı, “Binalarda enerji verimliliği yönetmeliğine rağmen halen birçok binada enerji kimlik verimliliğine yönelik uygulamalarda ve enerji kimlik belgesi gibi gerekliliklere yeterinde önem verilmemektedir” diye konuştu.

Yeşil mutabakatta belediyelere düşen nedir?


Geri Dön