26 / 04 / 2024

Binalar maliyetinin yüzde 3’üne akıllı olur!

 Binalar maliyetinin yüzde 3’üne akıllı olur!

Polat Tower’daki yangının can kaybı olmadan atlatılmasını sağlayan akıllı bina sistemi yazılımcısı Honeywell, sistemin, bina inşa maliyetinin yüzde 3-7’si kadar yatırımla kurulduğunu açıkladı



Polat Towers’daki yangında can kaybı yaşanmaması, akıllı binaların önemini bir kere daha ortaya koydu. Bina sahipleri, hem daha büyük zararlara uğramamak hem de en önemlisi can kaybı yaşanmaması için binalarını akıllı bina işletim sistemleriyle donatmak için yoğun bir çabaya girişti. Tam da bu noktada gözler, Polat Tower’da yüzlerce insanın hayatını kurtaran akıllı işletim sistemini uygulayan ABD’li Honeywell şirketine çevrildi.


Sistemin bakımı zorunlu olmalı

Akıllı işletim sistemleriyle ilgili bir toplantı düzenleyen Honeywell, eski ya da yeni tüm binaların akıllı bina haline getirilebileceğini belirterek, bunun maliyetinin ise yere ve binanın durumuna göre değişmekle birlikte proje maliyetinin yüzde 3’ü ile 7’si arasında olacağını belirtti.


Tüm dünyada 132 bin çalışanı bulunan ve 37 milyar dolarlık ciroya sahip şirketin Doğu Avrupa Bölge Müdürü Daniela Pandre ve Türkiye Genel Müdürü İlkin Özel, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 42 katlı lüks Polat Tower Residence’ın yangın alarm, kartlı geçiş, hırsız alarmı ve CCTV sistemleri ile tamamen entegre olan otomatik iklimlendirme ve aydınlatma bina yönetim sistemleri ile donatıldığını belirten Pandrea, bu sistem sayesinde yangın anında doğalgazın otomatik olarak kesildiğini, otopark kapılarının ve kartlı geçiş turnikelerinin anında açık hale getirildiğini, yangının çoğalmaması için binaya taze hava girişinin engellendiğini ve duman tahliye sisteminin çalıştığını belirtti. Pandrea, bunların yapılması nedeniyle insanların panik yapmadan ve can kaybı olmadan tahiliyesinin sağlandığını söyledi. Pandrea “Her şeyden önemlisi ise bu sisteminin sürekli bakımının yapılıyor olmasıdır. Polat Towers yöneticileri Türkiye’de zorunlu olmasa da sisteminin bakımı için bizimle sözleşme yaptı. Sistem 20 yılda bir kere kullanılsa da bu tip yangınlarda can kaybını önlüyor” diye konuştu. 

Star



Geri Dön