23 / 04 / 2024

Binaların çatı katındaki daireler birleştirilebilir mi?

Binaların çatı katındaki daireler birleştirilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda 14 evli binada malik olduğunu belirten okuyucu, üst kattaki kişinin dubleks daireyi ikiye böldüğünü söyledi. Okuyucu, yeni daire için arsa payı talep edeceklerini söyledi ve nasıl bir hukuki girişimde bulunabileceklerini sordu. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda 14 evli binada malik olduğunu belirten okuyucu, üst kattaki kişinin dubleks daireyi ikiye böldüğünü söyledi. Okuyucu, yeni daire için arsa payı talep edeceklerini söyledi ve nasıl bir hukuki girişimde bulunabileceklerini sordu. İşte Heper'in yanıtı...

Binaların çatı katındaki daireler birleştirilebilir mi?

*****

Okuyucu için iki ihtimal bulunuyor. Birinci olasılık: Kat Mülkiyeti bulunan yapılarda bağımsız bölüm içinde taşıyıcı elemanların hasar görmemesi koşuluyla tadilat gerçekleştirilebilir. Örneğin iki oda arasındaki taşıyıcı özelliğinde olmayan duvar tadil edilerek iki odanın birleştirilmesi olabilir ya da yan yana iki bağımsız bölüm arasında bulunan duvar yıkılarak iki ev birleştirilebilir. Bunun zıttı da yapılabili, dubleks evin ara bölgesini kapatılarak iki ev gibi kullanılabilir. Ancak, bu şekilde arası kapatılarak ikiye ayrılmış bir dubleks ev, iki ayrı bağımsız bölüm haline gelmez. Yani ikinci bölüm için ayrı bir arsa payı talep edilemez. O, her hali ile tek, bağımsız bölüm olarak geçer.

*****

İkinci olasılık: Söz konusu ev ikiye bölünmekle beraberortak alanlara taşılmış ise örneğin çatı arası işgale uğramış, çatıya geçiş engellenmiş ise bu durum artık yasal sayılmaz, yasaya uygun değil aykırı olur. Böyle bir müdahalede eski hale getirilmesi talep edilebilir. Bunun için bağımsız bölüm maliklerinin herhangi biri mahkemeye başvuru yaparak, projeye uygun hale yani eski hale getirme talep eder ve mahkeme dosyasına tasdikli proje dahil edilerek mahallinde keşif gerçekleştirilir. Tasdikli projeye aykırı olan alanlar belirlenir ve bunların kaldırılarak eski hale döndürülmesi kararı verilir. Bu durumda da işgal altında olan yerler için diğer bağımsız bölümlerden arsa payı talep edilemez.

Hisseli gayrimenkullerde şahsi tapu alınabilir mi?


Geri Dön