20 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: İzmir, EXPO için ideal bir şehrimiz!

 Binali Yıldırım: İzmir, EXPO için ideal bir şehrimiz!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: ''İzmir'e, ülkemize güveniyoruz. Rakipler kim olursa olsun, İzmir'in EXPO'yu çoktan hak ettiğini düşünüyoruz''



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020 adaylığı için İzmir'e güvendiklerini belirterek, ''Rakipler kim olursa olsun, İzmir'in EXPO'yu çoktan hak ettiğini düşünüyoruz'' dedi. 

     Bakan Yıldırım, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) EXPO heyeti onuruna Hilton Otel'de verilen yemeğin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, EXPO 2020 için İzmir'in Mayıs 2011'de başvurusunu yaptığını hatırlatarak, o günden bu yana hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bu çalışmalar kapsamında gerekli yasal alt yapının oluşturulduğunu, EXPO yeri için kanun çıkarıldığını,  İzmir  Valisi başkanlığında, yönlendirme kurulu, yönetim kurulu ve icra kurulu oluşturulduğunu ve gerekli bütçenin ayrıldığını anlatan Yıldırım, EXPO Uluslararası Sergiler Bürosu'nun görevlendirdiği heyetin de İzmir'e gelerek çalışmaları yerinde incelediğini kaydetti. 

     Söz konusu heyetin bütün aday ülkeleri dolaştığını ve çalışmalarla ilgili bir rapor hazırladığını ifade eden Yıldırım, bu raporun EXPO BIE Yönetim Kurulu tarafından değerlendirileceğini ve Haziran ayında yapılacak genel kurula sunulacağını bildirdi. 

     Bu anlamda üç günlük çalışamalar esnasında İzmir'de çok kapsamlı görüşmeler yapıldığını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: 

     ''EXPO alanı yerinde incelendi. İnciraltı 276 hektarlık büyüklüğüyle Avrupa'da bu amaçla ayrılmış en büyük alan. Çok etkilendiler, ayrıca Sayın Valimizin başkanlığında Belediye Başkanımız, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerimizin de katıldığı EXPO çalışma grubu çok güzel bir rapor sundu. Ayrıca sağlıkla ilgili, ulaştırmayla ilgili çalışmaları da kapsamlı bir şekilde heyet üyelerine anlatma fırsatımız oldu. 

     İzmir 2020 EXPO'suna kadar sadece şehiriçi taşımacılığı ile ilgili sorunlarını çözmüş olmayacak, Ankara'ya, İstanbul'a hızlı tren bağlantısı, İstanbul'a otoyol ve kapasitesi iki katına çıkmış havalimanı ile çok ciddi bir hazırlığı tamamlamış olacak. Bu projeler sadece EXPO amaçlı yapılmıyor, son yıllarda İzmir, dünyada en hızlı büyüyen 4 kent arasında dikkati çekiyor. İzmir'in geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkemizin gerek ekonomik kalkınması gerekse uluslararası bilinirliği açısından çok önemli bir görev ifa edeceğini biliyoruz. İzmir aynı zamanda doğuyla, batıyı medeniyetleri buluşturan bir şehir. 8 bin 500 yıllık tarihiyle sağlık alanı başta olmak üzere birçok ilkleri gerçekleştirmiş bir şehrimizdir. O yüzden EXPO gibi büyük bir organizasyonu yapacak imkana, altyapıya sahip bir şehrimizdir. EXPO için, sadece EXPO alanının hazırlanmasıyla değil, ruhu, kimliği olan ve etrafında 24 saat 4 mevsim yaşam olan kentler düşünülüyor. Bu anlamda da İzmir ideal olabilecek bir şehrimizdir.'' 

     

     -''Bu konuda rahatız''- 

     

     Bir gazetecinin, heyetin, rakip şehirler ile ilgili izlenimlerini aktarıp aktarmadığını sorması üzerine, Bakan Yıldırım, sadece İzmir'e yoğunlaşmış durumda olduklarını belirtti. 

     Rakip şehirlerin de kendi hazırlıklarını yaptıklarının ifade eden Yıldırım, ''Biz bu konuda rahatız, İzmir'e, ülkemize güveniyoruz. Rakipler kim olursa olsun, İzmir'in EXPO'yu çoktan hak ettiğini düşünüyoruz. İzmir'in arkasında devletimiz, yerel yönetimimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve halkımız var. Onun için İzmir'in bu projeyi başarıyla gerçekleştireceğini inancımız tamdır'' diye konuştu. 

     BIE Genel Sekreteri Vicente Loscertales de Türkiye'ye gerçekleştirdikleri 4 günlük ziyarette, İzmir'in çalışmalarını incelediklerini belirterek, ''Çok iyi bir hazırlık yapıldığını gördük. Harika hazırlanmış çok iyi bir proje'' dedi. 

AA


Geri Dön