25 / 04 / 2024

Binali Yıldırım'dan şeker fabrikaları açıklaması!

Binali Yıldırım'dan şeker fabrikaları açıklaması!

Şeker fabrikalarıyla ilgili açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, "14 şeker fabrikası özelleştirme için ilana çıktı. Zannediyorum nisan ayında teklifler alınacak. Ondan sonra duruma göre karar verilecek." dedi.



Başbakan Binali Yıldırım, Hasan Tanık Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

- "Fabrikaların özelleştikten sonra kapanması diye bir şey yok"

Şeker fabrikalarının özelleştirilme kararına ilişkin soruyu yanıtlayan Yıldırım, "14 şeker fabrikası özelleştirme için ilana çıktı. Zannediyorum nisan ayında teklifler alınacak. Ondan sonra duruma göre karar verilecek." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, konuya ilişkin değerlendirmelerine şu şekilde devam etti:

"Her şeyden önce bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor. Şeker fabrikaları özelleştirilince kapatılacakmış, şeker pancarı üretimi yok olacakmış, azalacakmış, bütün bunlar yalan dolan. Buradan açıkça söylüyorum; bu fabrikalar daha fazla kapasiteyle çalışacak, daha çok pancar üreticimiz bu işten yararlanacak. Bu özelleştirmede bütün çalışanların hakları sonuna kadar korunuyor. Diyelim ki bir fabrika özelleştirildi, orada çalışanlar isterse başka kurumlara geçebilecek veya orada 5 yıl mutlaka çalışma garantisi var, fabrikasında. Bu tercihi çalışanımız kendi yapacak."

Yıldırım, fabrikaların özelleştirildikten sonra kapanmayacağını, en az 5 sene boyunca üretim yapacağını söyledi. Yıldırım, "Fabrikaların değerli arsaları için satıldığı, buraları satın alan kişilerin arsayı ranta çevireceği" yönündeki iddiaları da yalanlayan Yıldırım, "İşin doğrusu nedir? Fabrikanın ihtiyacı kadar arsa verilecek, diğer arsa zaten bu işin dışında tutulacak, özelleştirme kapsamında olacak. Bu da böyle. Ayrıca eğer bir fabrika üretim yapmazsa teminat mektubu var. Ciddi anlamda teminat alıyoruz. Yapmadığı zaman teminatı nakde çevrilecek, fabrika da elinden alınacak, devam edilecek." dedi.

 


Geri Dön