19 / 03 / 2024

Binlerce ev sahibini ilgilendiriyor!

Binlerce ev sahibini ilgilendiriyor!

Emlak vergisi ödeme tarihleri 2019 yılı vergi takviminin yayınlanması ile belli oldu. 2019 yılı vergi takvimine göre ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs 2019 Cuma günü sona erecek.



Emlak vergisi ödeme tarihleri merak edilen konular arasında yer alıyor.  Vatandaşlar, emlak vergisi ödeme takvimiyle ilgili merak edilenleri araştırmaya başladı. Tapu kayıtlarında geçen, kendi adınıza ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan tüm mükelleflerin emlak vergisi ödemesi gerekiyor. 1 Mart 2019 Cuma günü itibari ile ilk taksit ödemeleri başladı. Ödemeler 31 Mayıs 2019 Cuma günü tarihine kadar devam edecek.

İkinci taksit ödemeleri Kasım'da

Yeni satın alınan gayrimenkulün emlak vergisi sorumluluğu bir sonraki sene için başlıyor. Satın alımın gerçekleştiği senenin sonuna kadar ise emlak vergisi beyannamesinin verilmesi gerekiyor. 2019 ödemeleri birinci taksitleri 31 Mayıs'a kadar devam edecek. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1 Kasım'da başlayıp 30 Kasım'a kadar devam edecek. 

Emlak vergisi nedir?

Emlak vergisini tapu kayıtlarında geçen, kendi adınıza ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemesi gerekiyor. 1986 yılından beri ödenen vergi taşınmaz mal varlığı için devlete ödeniyor.

Nasıl hesaplanır?

Emlak vegisi bedeli Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri ve asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ve binanın yüz ölçümüne göre hesaplanır. 

Örnek:
Mükellef (A) Yozgat ili, Aydıncık Belediyesi sınırları içinde yer alan meskeni 2010 yılında satın almıştır. 2018 yılı emlak vergi değeri 140.000,00 TL olan meskenin 2019 yılı emlak vergi değeri aşağıda belirtildiği şekilde hesaplanacaktır.

1- Meskenin 2018 yılına ait emlak vergi değeri : 140.000,00 TL
2- 2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı (Yüzde 23,73/2) : Yüzde 11,865
3- Meskenin 2019 yılı emlak vergi değeri ( 1+(1x2)) : 156.611,00 TL
4- Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginn tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 156.000,00 TL

Emlak vergisi nereden ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyesinde yapılıyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödemesi ayrıca internet üzerinden de gerçekleşebiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 

Emlak vergisinden kimler muaf?

Emlak vergisi muafiyetinden yukarıdaki şartları yerine getiren geliri olmayan ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, emekliler, engelliler ve işsizler yararlanabiliyor. 

Emlak vergisi muafiyet şartı nedir?

Emlak vergisi ödemelerinden muaf olma şartı 200 metrekareden küçük tek meskene sahip olmak. Bunun yanı sıra bir yazlığa sahip olmamak. Gelire sahip olmamak.
 

Emlak vergisi 2019 ödemeleri!

6 soruda emlak vergisinden kimler muaf?

Emlak vergisi artacak mı?


Geri Dön