26 / 04 / 2024

Binlerce üniversiteli için kiralık ev arayışı başladı!

Binlerce üniversiteli için kiralık ev arayışı başladı!

2.5 milyon öğrencinin katıldığı üniversite tercih sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı. Pandemi nedeniyle üniversitelerin ne zaman açılacağı açıklanmasa da önümüzdeki günlerde binlerce öğrenci ev arayışına girecek.



Türkiye'de ortalama 2.5 milyon öğrencinin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) tercih sonuçları açıklandı. Henüz pandemi nedeniyle üniversitelerin ne zaman açılacağı açıklanmasada, üniversiteye gitmeye hak kazanan öğrencilerde heyecanlı bir bekleyiş başladı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; öğrencilerin bir kısmı yurtlara yerleşecek, bir kısmı ise ailesinin yanında kalacak. Ancak farklı bir şehirde üniversite kazanan bir çok öğrenci ise ev kiralamak durumunda kalacak. Tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrenciler ve aileleri hem bütçelerine uygun hem de okullarına en yakın evi bulmak için yoğun bir arama sürecine girecek.

600 TL’DEN BAŞLIYOR

TSKB Gayrimenkul Değerleme de 26 ilde üniversite öğrencileri tarafından en çok seçilen 72 bölge için, 2+1 tipli, yaklaşık 100 metrekare standart tarzda dairelerde kiraları araştırdı. Araştırma sonuçlarına bakıldığında üniversitelilerin ev kirası olarak ayıracakları bütçe ortalama 100 metrekare bir daire baz alındığında 600 lira ile 3 bin 200 lira arasında değişiklik gösterecek. 

İSTANBUL İLK SIRADA

En yüksek kira bedelini İstanbul’da yaşayanlar ödeyecek. Öğrencilerin en çok seçtiği İlçeler arasında bulunan Beşiktaş’ta 100 metrekare daire için ortalama kira bedeli 3 bin 200 lira. Aynı tip daire için Kadıköy’de 3 bin 100 lira, Bakırköy’de 2 bin 500 lira, Kartal’da 1.850 lira, Avcılar’da ise 1.375 lira ödemesi gerekecek. İstanbul’dan sonra en fazla kira talep edilen evler İzmir’de yer alıyor. İzmir’de 100 metrekare bir ev tutan öğrencilerin kirası 1.100 lira ile 2 bin 200 lira arasında değişecek. Ankara’da ise kira ortalaması ilçesine göre değişmekle birlikte 1200 liradan başlıyor, 1800 liraya kadar ulaşıyor.

Binlerce üniversiteli için kiralık ev arayışı başladı!

Binlerce üniversiteli için kiralık ev arayışı başladı!

EN UCUZ ESKİŞEHİR

Araştırmalar sonucunda öğrencilerin en ucuz daire tutabileceği üniversite şehri ise Eskişehir oldu. Bu ilde eğitim görecek öğrenciler 100 metrekare bir evi 600 liraya kiralayabilecek. 100 metrekare evin ortalama kirasının 1000 liranın altında olduğu diğer iller ise Adana, Kahramanmaraş, Trabzon, Kırıkkale, Sivas, Diyarbakır, Kayseri, Şanlıurfa, Çorum, Malatya, Osmaniye, Nevşehir, Erzurum oldu. 

Binlerce üniversiteli için kiralık ev arayışı başladı!

BUNLARA DİKKAT!

- Aradığınız evi bulunca kira kontratını mutlaka yapın.

- Sözlü anlaşmayla yetinmeyin.

- Kira rakamına yaklaşan ek bir masrafla karşılaşmamak için aidatı mutlaka sorun.

- Öncelikli tercihiniz okulunuza yakın evler olsun.

- Ulaşım süresini ve ulaşım giderlerinin hesaplamasını yapın.

- Isınma şekli, dairenin eşyalı ya da eşyasız olması, onarım ihtiyacının bulunup bulunmaması gibi faktörlere dikkat edin.

1 YILDA KİRALAR NE KADAR ARTTI?

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmaları sonucunda, son 1 yılda üniversite bölgelerinde en fazla kira artış  yüzde 17.79 oranla Antalya’da yaşandı. Diğer illerde kira artışları ise şu şekilde; Kahramanmaraş yüzde 12.50, Mersin yüzde 11.33,  Adana  yüzde 10.97, Hatay yüzde 9.52,  İzmir  yüzde 8.34, aydın yüzde 8.01, Trabzon yüzde 7.98, İstanbul yüzde 7.86, Muğla yüzde 6.97, Konya yüzde 6.36,  Ankara  yüzde 4.60.

EV KİRALAMADA KORONA ETKİSİ

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin yaptığı açıklamada koronavirüs öğrencilerin kiralama taleplerini etkileyecek. Kısmi olarak uzaktan eğitime geçilmesi halinde kısa süreli konaklama tercihlerine yönelimin artma ihtimali yer alıyor. Uzaktan eğitimin önümüzdeki dönem de devam etmesi halinde ise öğrencilerin taleplerinin büyük bir oranda düşmesinin ardından kira değerlerinde aşağı yönlü bir revizyon olabileceği düşünülüyor. 

Kiralık piyasası yeniden hareketlenecek!


Geri Dön