29 / 03 / 2024

Bir binanın ortak alanı tüm bağımsız malliklerindir!

Bir binanın ortak alanı tüm bağımsız malliklerindir!

Bir binanın ortak alanı tüm bağımsız bölüm maliklerinindir. Birinin dahi izni olmasa bu yere müdahale etmek mümkün değildir.Kat maliklerinden biri bile ortak alanı amacı dışında kullanamaz  



 

Beş malikti bir binanın ortak alanında otopark işletiliyor. Bu mümkün mü Buna engel olunamaz mı ¢ A.Ö.

Okuyucum sorusunu yazmış ve eklerden de söz etmiş ama eklerinin hiçbirini açamadım. Onun için sorusunu bu kadar özetleyebildim. Ancak anlaşılan, evlerinin ortak alanı olan bahçe otopark olarak işletiliyor, bu olabilir mi Elbette olamaz. Bir binanın ortak alanı tüm bağımsız bölüm maliklerinindir. Birinin dahi izni olmasa bu yere müdahale etmek mümkün değildir. Ortak alanlar ancak amaçları doğrultusunda kullanılır. Bırakm dışarıdan birini, kat maliklerinden biri bile ortak alanı amacı dışında kullanamaz.

Okuyucum kaymakamlığa başvurmuş. Malik olanlardan birinin kaymakamlığa başvurusu mümkün. 3091 Sayılı Kanun çerçevesinde kaymakamlığın müdahalesi istenilebilir. Ancak bu yasa hükümlerinde bazı süreler söz konusudur. Bundan sonuç alınamayabilir ama bağımsız bölüm maliklerinden herhangi birinin mahkemeye müracaatı halinde bu müdahaleye son verilir. Hepsinin birden müracaatı gerekmez. Anladığım kadarı ile okuyucumun kendisi kat maliki değil, bu nedenle müracaatta bulunamıyor ancak bir kat maliki başvursa dahi sonuç alınabilir.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön