29 / 03 / 2024

Bireysel kredilerin yüzde 34'ünü konut kredileri oluşturdu!

Bireysel kredilerin yüzde 34'ünü konut kredileri oluşturdu!

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 45 artarak 849 milyar lira oldu. Bireysel kredilerin yüzde 46'sını ihtiyaç kredileri, yüzde 34'ünü konut kredileri oluşturdu.



Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından ekim ayı bülteni yayımlandı. Buna göre, TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler Ekim itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42 artarak 3 trilyon 827 milyar TL'ye ulaştı. 

- Bireysel krediler 849 milyar lira oldu


Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 45 artarak 849 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 46'sını ihtiyaç kredileri, yüzde 34'ünü konut kredileri, yüzde 16'sını kredi kartları ve yüzde 4'ünü taşıt kredileri meydana getirdi.

Bireysel kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranı ekimde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puan düştü ve yüzde 2,6'ya geriledi.

Aynı dönemde, bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir senede 2,4 milyon kişi artarak 33,9 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 25,1 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

- 82 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullandı

Ekim'de 82 bin kişi ihtiyaç kredisini, 19 bin kişi de konut kredisini ilk kez kullanırken, kredi kartı kullanan kişi sayısı ise 277 bin oldu. Bu dönemde 84 bin kişi ise ilk kez kredili mevduat hesabı kullandı.

Aynı dönemde İstanbul'da 256 milyar TL'lik, Ankara'da 83 milyar TL'lik ve İzmir'de 58 milyar TL'lik bireysel kredi bulunuyor.

Hakkari, yüzde 85 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan şehir olurken, kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller Ankara,  İzmir  ve Tekirdağ olarak sıralandı.

 

Konut kredisi faizlerinde rekor yükseliş!


Geri Dön