19 / 04 / 2024

Bitlis'te tarihi evler restore ediliyor!

Bitlis'te tarihi evler restore ediliyor!

Bitlis´te sivil mimari örneklerinden olan tarihi evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın sağladığı hibeyle restore ediliyor



Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bitlis´teki tarihi evlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın sağladığı hibe yardımlarıyla restore edildiğini bildirdi. Geçen yıl bakanlığa sunulan projelerin değerlendirildiğini ve 5 tarihi evin restore edilmesine karar verildiğini belirten Işıkgör, şöyle konuştu:

"Bu yıl restore edilecek 5 tarihi ev, Bitlis merkezde bulunuyor. Bunların restorasyonu hibe yardımları çerçevesinde yapılıyor. Tarihi ev sahipleriyle sözleşmeler yapıldı. Bir ev sahibi, bakanlıktan yazıların gitmesine ve bizim çağırmamıza rağmen gelmedi. Sözleşme yapılan 4 evin restorasyonuna başlandı. Restorasyon için, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yer teslimi yapıldı."

Bakanlığın bu yıl 14 tarihi evin projesinin yapılmasına karar verdiğini dile getiren Işıkgör, projesi yapılan evlerden 3´ünün Ahlat´ta, 11´inin ise il merkezinde bulunduğunu kaydetti.

TARİHİ EVLER TURİZM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ-

İl genelinde 331 tescilli tarihi evin bulunduğunu ve bunların kent turizmi için çok önemli olduğunu ifade eden Işıkgör, Bitlis´te bulunan bu sivil mimari örneklerini korumak istediklerini ifade etti. Tarihi evlerin onarılmasının ilde turizme canlılık kazandıracağını vurgulayan Işıkgör, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tarihi evler, bizim için çok önemli. Tarihi evler, şehrin tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore ediliyor. Bakanlığın sağlamış olduğu hibelerle bunların restorasyonlarını yapmaya devam ediyoruz. Bakanlık sağladığı hibeyle, vatandaşlarımıza katkı sunuyor. Bunun için tarihi evi bulunanların bize başvurmasını istiyoruz. Bize müracaat edildiği takdirde biz bunları bakanlığa gönderiyoruz. Bakanlık uygun gördüğü projeye hibe yardımı sağlıyor."
AA

Geri Dön