20 / 04 / 2024

Bitlis'te Zorlu'nun Jeotermal Enerji Tesisi kurulması çalışmaları sürüyor!

Bitlis'te Zorlu'nun Jeotermal Enerji Tesisi kurulması çalışmaları sürüyor!

Bitlis İl Özel İdaresi, Zorlu Holding ve İzlandalı Rarik-Turkison firmasının ortaklaşa yürüteceği proje olan Tatvan ilçesindeki Nemrut Krater Gölü çevresine Jeotermal Enerji Tesisi kurulması için jeofizik ölçüm çalışmaları devam ediyor...



Bitlis İl Özel İdaresi, Zorlu Holding ve İzlandalı Rarik-Turkison firmasının ortaklaşa yürüteceği proje için Nemrut Krater Gölü çevresi, Güroymak'ın Budaklı köyünde bulunan kaplıca ve çevresinde, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yetkililerince başlatılan jeofizik ölçüm çalışması sürüyor.


Vali Veysel Yurdakul, gazetecilere yaptığı açıklamada, Jeotermal Enerji Tesisinin kurulması için yürütülen çalışmaların devam ettiğini belirterek, tesis için Nemrut Krater Gölü çevresinde çalışmalara başlandığını söyledi.


Firmaların şu anda sahada fizibilite çalışması yürüttüğünü vurgulayan Yurdakul, "Kuracağımız tesisle kentte 10 bine yakın konutu ve 400 dönüme yakın serayı ısıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca 10 tane 5 yıldızlı otele jeotermal enerji vermek istiyoruz. Green Park Grubu ile anlaştık. Tatvan'daki yatırımcının oteline Green Park adı verilecek. Oraya jeotermal verilmesi için mutabık kaldık. Bitlis'i sıçratacak olan jeopark ve jeotermal projeleridir" dedi.


Yurdakul,  jeotermal enerjinin ülke için de önemli olduğuna değinerek, projenin bölgenin ısınmasına, enerji açısından büyük kolaylıklar sağlayacağını ve kentin istihdamına büyük katkı sunacağını kaydetti.


Budaklı köyü ve çevresinde yapılan jeofizik ölçüm çalışmalarını inceleyen Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz ise Bitlis ve bölgesinde jeotermal enerji potansiyeli çalışmalarının başladığını söyledi.


Yılmaz, Budaklı köyü sınırları içinde kalan il Özel İdaresine ait jeotermal ruhsat sahasında çalışma yapıldığını bildirerek, şöyle konuştu:


"Zorlu Holding, bir Kanada firması ile anlaşarak Nemrut Krater Gölü'nde jeofizik çalışmalarına başladı. Ayrıca Budaklı'da biz de farklı bir firmayla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İl Özel İdaresine ait olan Budaklı köyündeki kendi sahamızdan elde etmeyi hedeflediğimiz sıcaklık değerleri 90-100 derece arasında. Güroymak ilçemizle Bitlis arasında kalan Rahva bölgemizde organize sera bölgesi oluşturmayı düşünüyoruz. Buradan çok büyük gelir elde etmek istiyoruz. Ülkemiz için jeotermal yeni bir konudur. Avrupa ve Amerika'da bazı ülkeler bu konuya başlamışlar. Bizim de çalışmalarımız var. Projemizin hayırlı olmasını diliyorum."


AA


Geri Dön