19 / 04 / 2024

Boğaz suyu Sütlüce Mevkii'nde Haliç ile buluşacak!

Boğaz suyu Sütlüce Mevkii'nde Haliç ile buluşacak!

Kağıthane Deresi 'nden 10 km yolculukla Boğaziçi 'ne ulaşacak Boğaz suyu Sütlüce Mevki 'inde Haliç ile buluşacak. Son 60 metre için çalışan İSKİ, haziran ayında Boğaz 'dan Haliç 'e su pompalayacak



İSKİ ' 'nin hayata geçirdiği proje ile İstanbul Boğazı 'nın temiz ve bol oksijenli suyu Sarıyer çayırbaşı Mevki 'nden alınarak, yer altına inşa edilen dev tünelle Ayazağa 'ya ulaştırılacak. Ayazağa 'da yer yüzüne çıkacak İstanbul Boğazı 'nın suyu, burada 23 metre terfi ettirilerek Kağıthane Deresi 'ne verilecek. Bu şekilde İstanbul Boğazı 'nın suyu Kağıthane Deresi 'nde akmaya başlayacak.

Projenin hayata geçmesiyle Kağıthane Deresi 'nde ve Haliç 'te sürekli su sirkülasyonu sağlanacak. Temiz Boğaz Suyu 'nun Haliç 'e ulaşmasıyla bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan, bugün bir çok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerini yapıldığı Haliç, daha temiz ve daha hareketli su sirkülasyonuna kavuşacak. İstanbul 'un iç limanı Haliç, yıllar boyu Kağıthane Deresi 'nin taşıdığı suyla beslenmesine rağmen bölgedeki yoğun yapılaşma sebebiyle dereyi besleyen kaynaklar zamanla kurudu. Günümüzde Kağıthane Deresi yalnız yağmur suları taşıyan bir dere haline geldi. Yağış olmadığı dönemlerde, özellikle yaz mevsiminde derede ve derenin Haliç 'e döküldüğü noktada su sirkülasyonu olmaması nedeniyle suda çözünmüş oksijen miktarı azalıyor. Bu da canlı yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.

21 Haziran 'da proje tamam

Kağıthane Deresi 'ne sürekli su akışının sağlanarak dere suyunun yenilenmesi ve Haliç 'e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için Boğaz 'ın suları inşa edilen tünelle Kağıthane Deresi 'ne taşınacak. 2200 mm çapında 4990 m uzunluğundaki tünel, Ayazağa ile Sarıyer çayırbaşı arasında inşa edilecek. TBM yöntemiyle inşa edilecek olan tünelle günlük 260 bin m3 deniz suyu, Kağıthane Deresi 'ne ulaştırılacak. Projenin haziran ayında bitirilmesi hedefleniyor. Boğaz 'dan Ayazağa 'ya kadar gelen deniz suyu da burada terfi ettirilerek Kağıthane Deresi 'ne akıtılacak. Avrupa Yakası 3. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı kapsamında, 32 metre derinlikten Ayazağa Deresi 'ne pompa ile terfi edilecek deniz suyuyla Kağıthane Deresi ve Haliç 'te su sirkülasyonu sağlanacak. 15 şžubat 2008 'de   başlanan inşaat   21 Haziran 'a yetiştirilecek. Proje, yaklaşık olarak 38 milyon TL 'ye mal olacak.    
Star


Geri Dön