26 / 04 / 2024

Borsada hisse senedi alım satımı yaparken vergi ödenir mi?

Borsada hisse senedi alım satımı yaparken vergi ödenir mi?

Son zamanlarda borsaya çok fazla yeni yatırımcı geldi. Borsada yeni yatırımcılar işlem yaparken akıllarda bir soru bulunuyor. Borsada hisse senedi alım satımı yaparken vergi ödenir mi? İşte tüm merak edilenler...



Son zamanlarda borsaya çok fazla yeni yatırımcı geldi. Takvim'de yer alan habere göre; borsada yeni yatırımcılar işlem yaparken akıllara takılan bir soru var. Borsada hisse senedi alım satımı yaparken vergi ödenir mi? İşte borsada işlem yaparken vergilendirme sistemiyle ilgili tüm merak edilenler...

Borsada hisse senedi alım satımı yaparken vergi ödenir mi?

Hisse senetlerinde iki tür vergilendirme bulunuyor. Bunlardan biri, hisse senedi alım-satım kazançlarının vergilendirilmesi (borsadan hisse senedi alıp-satıldığında doğan gelir) diğeri ise hisse senedini elde bulundurma nedeni ile şirketlerin kar dağıtımı yapması durumunda alınan kar payının vergilendirilmesi.

Yatırımcıların, BİST'te yaptıkları hisse senedi işlemlerinden meydana gelen kazançlar, işleme aracılık eden banka veya aracı kurum tarafından stopaja tabi tutuluyor ve vergi kesintisi (Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı hisse senedi kazançlarında yüzde 10, diğer hisse sentlerinde ise yüzde 0) yapma yükümlülüğü de bu kurumlara ait tutuluyor.

Borsada hisse senedi alım satımı yaparken vergi ödenir mi?

BİST'te yapılan hisse senedi işlemlerinden sağlanan kazançlar, tutarı ne olursa olsun ayrıca beyan verilmiyor. Stopaja tabi olmasına rağmen hisse senedi alış satış işleminin vergisi bulunmuyor. Stopaj %0 olarak belirlendi. Alış ve satış işlemlerinde sadece aracı kurumlara komisyon ödemesi yapılıyor.

Hisse senedi işlemlerinden kazanılan gelir yada kar vergilendirmeye tabi tutulmuyor. Temettü gelirleri olan kişiler ise bu gelir yıllık belirlenen sınırı aştıklarında vergi ödemesi yapılıyor.

Borsada hisse senedi alım satımı yaparken vergi ödenir mi?

TL MEVDUATLARDA VERGİ ORANLARI

Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 5 oluyor.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön