18 / 04 / 2024

Bu ilçede evi olan yaşadı!

Bu ilçede evi olan yaşadı!

Üsküdar Belediyesi Kentsel Dönüşüm Toplantısı'nda konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçedeki dönüşümle ilgili açıklamalar yaptı.




Üsküdar Belediyesi Kentsel Dönüşüm Toplantısı dün Nevmekan'da gerçekleşti. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, toplantıda ilçedeki dönüşümle ilgili açıklamalar yaptı.

 

Çamlıca Camisi çevresindeki kentsel dönüşüm çalışmaları değerlendiren Hilmi Türkmen, Üsküdar'daki yapıların yüzde 70-80'ine yakınının kaçak, yorgun, iskansız, ruhsatsız, projesiz olduğunu söyledi. 

 

Bu ilçede evi olan yaşadı!

 

Çamlıca Camisi'nin eteklerinde bulunan Kirazlıtepe Mahallesi'ndeki dönüşümün çok önemli olduğunu söyleyen Türkmen, bölgede 7 ayrı parsel yer aldığını dile getirdi. Türkmen konuyla ilgili olarak şöyle konuştu; "Bu alanda 180 bin metrekarelik bir alan var. Biz bu alanı kentsel yenileme alanı olarak ilan ettik. 180 dönüm alanda 1.400 konut ve 120-130 iş yeri var. Yeni boğaz planları gereği bu alanda 200 adet konut ve iş yeri yapacağız. Bu, 2 bin bağımsız bölümün yüzde 85'ini buradaki hissedarlara vereceğiz. Bu proje Türkiye'ye örnek bir proje olacak. Burada oturan 750 vatandaşımızın 250'si teklifimize evet dedi. Biz şimdi geri kalan 500 kişiye çok daha iyi bir teklifle gideceğiz. Burada bizim için hem zaman önemli, hem de bir an önce başlamak. Şimdi teklifimizi biraz daha güncelliyoruz, Biraz daha vatandaşımızın lehine artırarak gidiyoruz. Bazı vatandaşlarımız mevcut dairelerinden daha fazlasını alacaklar, imar hakkı öyle bir hak getirdi ki onlara... Mesela 300 metre tapusu var, 2 dairesi var, o vatandaşımız 3 ya da 4 daire alacak. Biz yeni ve vatandaşın lehine bir teklifle gittiğimizde takdir edersiniz ki bu 500-600 kişiyle anlaşacağız. Bu bölgeyi kimseyi üzmeden kırmadan toparlacağız. Önümüzdeki 10-15 gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da katılımıyla bu alanda toplu imza töreni yapacağız."

 

2B sorunu çözülüyor


İlçedeki 2b sorununa da değinen Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, özellikle daha önce iki kat olan imarların 5-6 kata, hatta Ümraniye sınırlarında 7-7,5 katlara kadar çıktığını belirtti. Türkmen "Plandaki belirsizlik sona erdikten sonra sahada çalışmalar başladı. Boğaz bölgesinde ikinci bir sorun da yaşanan tapu sorunu. Bu bölgedeki tapular hep hisseli. Bu alanda kentsel dönüşüm için hissedarların mutabakatı lazım. Bu biraz zor, ama imar haklarıyla birlikte bu zorluğu önemli ölçüde kolaylaştırmış olduk." diye konuştu. Üsküdar Belediyesi olarak dönüşümde planı bitirdiklerini ama belediye olarak işin içinde oldukları dönüşüm alanlarının da bulunduğunu söyleyen Türkmen, şöyle konuştu: "Bu alanlar Üsküdar'da dört tane. Bir tanesi Sultan Murat Mahallesi. Orada yaşanan bir 2B sorunu var ve bunu halletmek üzereyiz. O alanda 500 küsur gecekondu var. Bu tapu sorununu çözdükten sonra orada da hızla bir kentsel dönüşüme başlayacağız. İkincisi ise Bosna Bulvarı üzerinde, bulvarın sağında ve solunda iki adet dönüşüm alanı var. Bunların tapusu bize ait 38 dönüm ve 8 dönümlük iki arazi. 8 dönümlük alandaki dönüşümü bitirdik. 15 Ocak 2018'de buraya vatandaşlarımızı taşımaya başlayacağız. 185 konutumuz ve 6 iş yerimiz var bu alanda. Burayı rezerv konut alanı olarak inşa ettik. 38 dönümlük diğer alanda ise işgalcilerle anlaştık. O vatandaşlarımızın 1.200 lira olan ev kirasını her ay ödüyoruz. 2 bin TL olan taşınma paralarını da verdik. Onlar kirada oturuyorlar, biz çalışmalara başladık. 2018 yılı sonunda buradaki vatandaşlarımızı tekrar evine taşımış olacağız. Burada 300 konut inşa edeceğiz."

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön