23 / 04 / 2024

Bülent Bahadır: Sıcak para inşaatı canlandırır!

Bülent Bahadır: Sıcak para inşaatı canlandırır!

Bülent Bahadır, Türkiye'de ciddi miktarda sıcak paranın var olduğuna inandığını belirtiyor



Geçen yılı yüzde 18'lik bir küçülme ile kapatan inşaat sektörü yaralarını sarıyor. Gelen veriler, sektörün son çeyrekte yılı kurtaran hamleler yaşayabileceğinin sinyalini veriyor
 
Garage İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bahadır yaptığı açıklamada 2010 yılında yaşanan sektörel daralmanın son çeyrekte yılı kurtaracak adımlar atacağını söyledi.

Garage İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bahadır,  2001-2009 yılları arasında yaşanan sektörel daralmanın 2009 yılında dip yaparak yılı yüzde18'lik bir küçülme ile kapattığına dikkat çekerek, içinde bulunduğunum 2010 yılında ise bu daralmanın küçük küçük aşılacağına inandığını söyledi.

Türkiye'de ciddi miktarda sıcak paranın var olduğuna inandığını belirten Bahadır, “Sıcak paranın ilk gideceği yer inşaattır. Bu açıdan bakıldığında bile inşaatın son çeyrekte bile yılı kurtarmaya dönük adımlar atacağına inanıyorum. Şu anda dolar/euro ve altın bölgelerinde dengesiz bir durum var. İnsanlar konut almak için beklemede. Sıcak para inşaatı canlandırır, satışlarda yükseldiğinde yılsonunda beklenen kadar olmasa da yılı kurtaran bir ciro yakalanabilir” dedi.

İnşaat yüzde 15 daha ucuz
Krizde dahi kendilerinin durumunun gayet iyi olduğuna değinen Bahadır, “Biz krizden bu yana projelerimizde zam uygulamadık. Şu anda olmaları gereken fiyatın yüzde 15 altındalar. Maliyetler yükseldi. Yakında zam yapabiliriz” dedi.

Arsa için kentsel dönüşüm yapılmalı
Arsa üretmenin İstanbul için bir zorunluluk olduğuna değinen Garage İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Öztorun da bunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle yapılması gerektiğine dikkat çekti. Kentsel dönüşümün hem ekonomik, hem mimari hem de sosyal anlamda bir zorunluluk olduğunun altını çizen Öztorun, “İnşaatta esas maliyeti arsa oluşturuyor ve arsa üretiminin yolu kentsel dönüşümden geçiyor.  TOKİ, İBB, artık her kimse bu konuda ciddi bir yasal düzenleme ile bu konuya neşter atmalı. Çünkü bunun sosyal sorumluluğu da var” dedi.

Garage Tower'in temeli kasımda
Garage İnşaat'ın çalışmaların hakkında da bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır, “Kasım'da temelini atacağımız Garage Tower'i 2012 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Burada son derece kaliteli ve tüm hizmetlerin verildiği bir rezidance yapacağız. Bir kısmı bizim olan arsanın yan parselini de alarak 11 bin metrekareye ulaştık. Sadece arsanın değeri 20 milyon dolar. Burada 60 bin metrekare inşaat yapacağız. 39 katlı projede 281 konut ve 2 işyeri katı yer alacak. Şu andaki maliyetlerle hesapladığımızda metrekare fiyatını en az 3 bin dolar olarak belirlemek zorundayız” şeklinde konuştu.

Yap satçılar ikinci banker faciasına neden olabilir
Son dönemde arsa ve inşaat maliyetini dahi karşılamayan konut satışları karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Garage İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bahadır, yaşanacak bir güven krizinin sektörü derinden etkileyeceğini söyledi

Türkiye'yi kasıp kavuran banker faciası 1980'li yıllarda tüm ülkeyi derinden etkilemiş ve binlerce insan yüksek faiz getirisi vaadiyle elindeki tüm varlığını bankerlere teslim etmişti. İnşaat sektöründe de şu anda buna benzer bir gidişatın altını çizen Garage İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır, yaşanacak bir güven krizini tamir etmenin yıllar alacağını açıkladı.

Yap-satçılığın artık sat-yapçılığa dönüştüğünü söyleyen Bahardır, “İnşaatları finanse edebilmek bankaların desteği ile oluyor. Bankalarda en az yüzde 70'i tamamlanmış binalara kredi veriyor. Bankaların desteklemediği, devletin her hangi bir yasal düzenleme yapmadığı bir ortamda inşaatçı ve tüketici aslında büyük bir risk altında. İnşaat sektörü bir şekilde yara alırsa bunu toparlayabilmek yıllar alır. Böyle bir olaya meydan vermemek için devlet düzenleyici olmalı, sektördeki arkadaşlarda daha dikkatli adımlar atmalı” dedi.

Mamül almadan satış riskli
Kendilerini öz sermaye ile hareket ettiğini ve gerçek anlamda bir yap-satçı olduklarını belirten Garage İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Öztorun'da “Bu açıdan yaklaşıldığında biz elimizdeki sermaye ile kaliteli konutlar üretiyoruz. Sattığımız konutların paralarını toplayarak inşaata başlamıyoruz. Çünkü inşaat yapmak sadece sermayeye bağlı bir sektör değil. Bir işe girdiğinizde sermayenizin yanı sıra birikiminizi, ilişkiler ağınızı, tecrübenizi ve iş organize edebilme yeteneğinizi sergiliyorsunuz” dedi.

Bir Garage Group'a bağlı olarak faaliyet gösteren Garage İnşaat, 200 milyon dolar'lık yatırımla gayrimenkul sektörüne 2009 yılında adım attı. Son 5 yıl içinde yüzde 500 büyüyen Garage İnşaat'ın bağlı olduğu Garage Group, inşaat ve telekomünikasyon dışında, maden işletmeciliği ve ihracatı, bilgisayar güvenlik hizmetleri, yatçılık, sigortacılık, fork-lift ithalat satış ve kiralama ile birlikte yedek parça ticareti alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor.

Garage Group'un 2009 yılı cirosu 245 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Grubun 2010 yılı sonu ciro hedefi ise yaklaşık 300 milyon dolar. İstanbul'un farklı bölgelerinde bir yıl içerisinde inşasına başladığı 2 yeni konut projesi ile, gayrimenkul sektörüne 15 milyon dolarlık yatırım yapan Garage İnşaat'ın Merter'de inşa edeceği Garage Tower için 75 milyon dolar yatırım yapacak.
Hüseyin Belibağlı

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Önce sat sonra yap projelerde riskler var'

Garage İnşaat Danışmanı Suat Öztorun sektöre yeni giren şirketlerde "Önce sat sonra yap" modelinin risk olduğunu söyledi

Maden, telekom, sigorta, bilgisayar güvenlik hizmetleri, yatçılık gibi alanlarda faaliyet gösteren 2009 yılında Zekeriyaköy ve Sarıgazi'de 200 milyon dolarlık yatırımla inşaat sektörüne giren Garage İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Öztorun, "Biz yatırımlarımızı özsermayemizle yapıyoruz. Önce yap sonra sat politikası izliyoruz. Bu dönemde tüketiciler sektöre yeni giren firmalardan bunu bekliyorlar. Önce satıp sonra yatırım yapacak firmalar risk oluşturuyor" diye konuştu. Öztorun, "Bankalarla çalıştığınızda projenizin yüzde 50-60 finansmanını garanti etmek zorundasınız. Kendi içinde finanse eden firmalar risk oluşturuyor" dedi. Garage İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bahadır ise "Piyasada çok ucuz yerler telafuz ediliyor. Bu fiyatları bu şablonlara oturtmak mümkün değil" diye konuştu. Garage Group'un 2009 cirosunun 245 milyon dolar olduğunu söyleyen Bahadır, inşaat sektörünün payının şimdilik yüzde 20 yer tuttuğunu ancak bu oranı artırmayı planladıklarını söyledi.

Arsa üretimi için kentsel dönüşüm şart
Öztorun,arsa üretmenin artık çok zor hale geldiğini söyleyerek "Arsa üretebilmesi için kentsel dönüşüm projelerinin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Sarıgazi'deki Simplicity projesinde yüzde 70, Zekeriyaköy'de ise yüzde 35-40 satış oranı yakaladıklarını söyleyen Öztorun, Merter ve Kartal'da yeni projeler üzerine çalıştıklarını söyledi.
Sabah/Dilek Taş


Geri Dön