08 / 05 / 2024

Bursa Orhangazi'de tarihi eser için kazı çalışmaları devam ediyor!

Bursa Orhangazi'de tarihi eser için kazı çalışmaları devam ediyor!

Kazılarda define bulunursa yarısı devlete, diğer yarısı da yer sahibine verilecek. Kazılar sırasında eski esere rastlanması halinde yer sahibi devre dışı kalacak ve kazı Anıtlar Kurulu tarafından sürdürülüp, eski eserler devlet hazinesine alınacak...



Bursa Orhangazi'de yer alan köyde, devlet kararıyla define aranıyor Bursa'ran Orhangazi ilçesinde Jl Ermenilerden kalma bir evin altında define olduğu yönündeki söylenti üzerine yasal kazı çalışması başlatıldı. Yaklaşık bir yıl süren yazışmalardan sonra Anıtlar Kumlu, Mal Müdürlüğü ve jandarmanın yer aldığı komisyonun gözetiminde başlatılan kazıların ilk gününde herhangi bir bulguya rastlanmadı. 

Saliha Şentürk'e ait aül vaziyetteki evin yıkılmasına köylü büyük ilgi gösterdi. Yasal kazı için Anıtlar Kumlu bir komisyon oluşturdu. Mal Müdürlüğü Milli Emlak Şefliği'nden bir yetkili ve jandannanın da yer aldığı komisyonun başkanlığını Anıtlar Kurulundan Arkeolog Turhan Kayabey yapıyor. 

Köyde yıllardır define söylentisinin olduğunu dile getiren ev sahibinin damadı Efkan An süreci şöyle aktardı: "Mübadele döneminde birkaç Ermeni aile Keramet köyüne yerleşmiş. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bu ailelerden biri hariç tamamı köyü terk etmişler.

Köyde kalan aile, kaçan Ermenilerin altın ve eşyalarını geri dönüp almak üzere bizim evin altına sakladığını anlatırmış. Bu söylenti yıllarca konuşuldu. Muhtarlık uzun zamandır kullanılmayan evin yıkılacağından tedirgin olup 'yıkın' deyince biz de izin alıp kazı yaptırmak istedik. Evin altında kazı yaptırmaya karar verdikten sonra Anıtlar Kumlu ile görüşmeler yaptık. 

Bilgi edindikten sonraki yazışmalar neredeyse bir yıl sürdü." Keramet Köyü Muhtan Ergün Yenilmez ise, yıkılan evin aül olduğunu ve uzunca bir zamandır kullanılmadığını vurguladı.

Ermenilerin Kurtuluş Savaşından önce Keramet köyünde yaşadığını ifade eden Yenilmez, "Savaştan sonra köyü terk etmişler. Eskiler Ermenilerin giderken o evde altın ve eşyalarını sakladığını anlatırlardı." dedi. Yer sahibi talep ederse kazılar bir aya kadar devam edecek.


Zaman


Geri Dön